Seful Pentagonului, in “furtunaa” din Pacific

Tensiunile dintre China si SUA s-au evidentiat dupa ce seful Pentagonului, Chuck Hagel, aflat in vizita la Beijing, a precizat pozitia Americii in privinta diferendelor teritoriale ale Chinei cu aliatii regionali ai SUA. Dupa intrevederi cu omologul sau chinez, Chang Wanquan, secretarul american al Apararii, Chuck Hagel, a avertizat in legatura cu un ?posibil conflict in regiune si a garantat o aparare aeriana a Japoniei, spre iritarea oficialilor chinezi.
Aflat in vizita la Beijing, secretarul american al Apararii, Chuck Hagel, a avertizat China in legatura cu orice act unilateral pentru rezolvarea contencioaselor sale teritoriale cu Japonia sau alte tari asiatice. El a precizat ca SUA vor proteja Japonia, Filipine sau alte tari aliate aflate in diferende cu China, asa cum este prevazut in obligatiile conventionale. “Avem tratate de aparare mutuala cu fiecare din aceste doua tari”, a declarat Hagel referindu-se la Japonia si Filipine. In diferendul cu Japonia si alte tari vecine legat de arhipelaguri, China nu a gasit nici un acord, anunta? ministrul chinez al Apararii, Chang Wanquan, subliniind ca pozitia Beijingului este ferma: “Nu acceptam nici un compromis, nu vom face troc cu teritoriul sau suveranitatea noastra, mai ales daca ele sunt violate”. China si Japonia sunt in conflict de multa vreme pe tema unui? arhipelag nelocuit, dar conflictul s-a intensificat in ultimul an. China considera, de asemenea, si insule din sudul Marii Chinei ca fiind proprietatea sa, denigrand alte tari din sud-estul asiatic, miza principala fiind controlul rutelor maritime si materiile prime din solurile maritime.
La plecarea spre China, din Japonia, etapa precedenta a turneului sau asiatic ce mai cuprinde si Mongolia, Hagel declara: “Vedem o ilustrare evidenta a lipsei de respect, o ilustrare evidenta a constrangerilor si intimidarilor prin (…) ceea ce a facut Rusia in Ucraina”. “Nu putem redesena frontierele, viola integritatea teritoriala si suveranitatea tarilor prin forta, fie ca este vorba despre mici insule din Pacific sau de mari natiuni europene”, a insistat seful Pentagonului, cerand Japoniei si Chinei sa gaseasca o rezolvare pasnica pentru diferendele lor.
Confruntare la Beijing
Chuck Hagel si Chang Wanquan s-au infruntat marti la Beijing in legatura cu escaladarea de catre China a conflictelor teritoriale in regiune, secretarul american al Apararii declarandu-i omologului sau chinez ca nu au dreptul sa stabileasca unilateral o zona de aparare aeriana asupra insulelor contestate, fara consultari. Hagel a precizat ca SUA vor proteja Japonia si alte tari prinse in diferende cu China, in timp ce oficialul chinez a declarat ca tara sa nu va lua initiativa provocarii de tulburari cu Japonia, dar a avertizat ca Beijingul este pregatit sa utilizeze forta sa militara daca este necesar pentru a-si proteja teritoriul. “SUA trebuie sa ramana vigilente in privinta actiunilor Japoniei” si sa “nu fie permisive si sa sustina Tokio”.
In declaratiile de marti,? Hagel si Chang au detaliat pozitiile cunoscute ale tarilor lor privind diferendele teritoriale, dar facute pentru prima oara in China, cot la cot, dupa o intrevedere de peste doua ore. In plan mai larg, reuniunea a …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *