Vladimir Putin a adus legea junglei la masa

Mihali Saakasvili, ?ex-presedinte al Georgiei in perioada cand Rusia a ?declansat razboiul din 2008, analizeaza in Foreign Policy evenimentele din Ucraina dirijate de Kremlin si ?invatamintele istoriei ?agresiunii ruse.
La inceputul lunii martie, Federatia Rusa, dupa ce a organizat un? referendum in Crimeea sub amenintarea mitralierelor Kalasnikov, a procedat la anexarea regiunii si a aruncat bazele – potrivit Moscovei – pentru “noile realitati politico-juridice”. Adica, o noua paradigma a Rusiei pentru o lume fara credinta si fara lege. Asa cum declara cancelarul german Angela Merkel in discursul sau in fata Bundestagului la 13 martie, Rusia a adus legea junglei la masa. Pentru cei dintre noi care am trait tentativele lui Vladimir Putin de a inversa rezultatele a ceea ce el numeste “marea catastrofa geopolitica” a secolului 20 – disolutia Uniunii Sovietice – ce se petrece in Ucraina nu este neasteptat. Si nici nu reprezinta ultimul act al dramei.
Trebuie sa fie perfect clar acum ca proiectul initial al lui Putin de a prelua estul Ucrainei prin mobilizarea populatiei rusofone a esuat. Dar asta nu inseamna ca l-a abandonat. Strategii rusi vorbesc despre ?”weekendul furiei” care ar putea implica un soi de asediere armata a cladirilor guvernamentale in sudul si estul Ucrainei. Daca aceste provocari locale si “fortele de autoaparare” ajung sa pastreze cladirile, cum au facut in Crimeea, pot servi ca baza pentru o noua interventie militara.
Cancerul agresiunii ruse
Istoria poate fi un ghid util pentru politicieni. In Cecenia, zeci de mii de persoane au fost ucise doar pentru a-l face presedinte pe Putin si pentru consolidarea puterii sale. Apoi, cand revolutiile colorate si reformele lor reusite au devenit o amenintare pentru regimul sau, a invadat Georgia pentru a ucide acel model contagios si a-si confirma din nou puterea. Acum, la fel ca atunci, fata de eroziunea popularitatii in Rusia, a revolutiei gazelor de sist in America de Nord si necesitatea accesului la porturi compatibile pentru echiparea militara a aliatilor sai din Orientul Mijlociu, Putin a atacat Ucraina si a rapit Crimeea. In pofida numeroaselor exemple, Occidentul continua sa scuze agresiunea lui Putin.
Cele mai mari victime, din Vest nu vor fi tarile care sunt deja …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *