Speranta pentru pacientii cu boli hepatice.

Oechipa de cercetatori japonezi a anuntat ca, pentru prima data in istorie, a reusit sa dezvolte in laborator ficati miniaturali functionali din celule stem. Aceasta reusita reprezinta un pas imens pentru viitorul transplanturilor de ficat.
Cercetatorii de la Universitatea de Medicina din Yokohama, Japonia, au folosit celule stem pluripotente pentru a crea trei tipuri diferite de celule care sa formeze structuri tridimensionale, numite a”lobi hepatici”. Ulterior, cercetatorii au transplantat lobii la soareci si au observat ca, in termen de doua zile, au inceput sa indeplineasca functiile unui ficat normal.
Oamenii de stiinta japonezi au apreciat ca, in aproximativ 10 ani, medicii vor putea realiza transplanturi de ficat din celule stem. Pacientii care sufera de insuficienta hepatica ar putea fi injectati cu astfel de lobi, cultivati din propriile lor celule stem, care sa le inlocuiasca ficatul. In plus, ficatii construiti din celule stem ar putea fi folositi pentru testarea medicamentelor noi, inainte sa intre in piata.
“Vor mai fi necesari cativa ani de studii ca sa fim siguri ca aceasta metoda va putea fi aplicata la oameni, dar progresul este substantial fata de rezultatele din anii trecuti. Aceasta veste reprezinta un pas imens pentru viitor, precum si un motiv de speranta pentru pacientii suferinzi de boli hepatice”, a declarat dr. Tudor Panu, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor Acreditate de Celule Stem.
In prezent, nu exista multe posibilitati pentru testarea potentialelor noi medicamente, iar numeroase tari la nivel mondial duc lipsa de donatori de organe pentru tratarea pacientilor cu insuficiente hepatice, renale sau cardiace. Peste 100.000 de oameni din intreaga lume au nevoie de transplanturi de organe.
“Lista de asteptare pentru transplantul de ficat cuprinde aproape 300 de bolnavi. In 2013, in tara noastra, s-au efectuat doar 78 de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *