Spitalul de Urgenta din Constanta, sufocat de pacienti

Directorul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) Constanta este convins ca, in minivacanta de 1 mai, spitalul va fi asaltat de bolnavi. O buna parte dintre ei nu vor fi cazuri urgente, ci s-ar putea trata foarte bine in ambulatoriu, crede el. Pe ce se bazeaza? Pe datele din perioada sarbatorilor pascale, prezentate ieri. Astfel, in zilele de sarbatoare s-au inregistrat 1.288 de prezentari, din care 268 de constanteni au necesitat internare, iar 39 au ajuns direct pe ATI.
De cinci ori mai multe prezentari decat internari
Capatana a mai spus ca proportia celor care se prezinta fata de proportia celor care intr-adevar au nevoie de internare in spital este foarte mare. “Practic, sunt de cinci ori mai multe prezentari decat internari, ceea ce inseamna ca Serviciul de Urgenta este abuzat de pacienti, in sensul ca pentru orice lucru minor lumea s-a obisnuit sa vina aici. Toate aceste cazuri paraziteaza activitatea medicala, iar urgentele reale care vin pot fi intarziate din cauza acestor prezentari. Pe de alta parte, este adevarat ca nici nu exista o alta alternativa, motiv pentru care as vrea sa trag un serios semnal de alarma pentru ca lucrurile sa intre in normal, in sensul ca legislatia sa fie modificata urgent prin infiintari de centre de permanenta care sa preia aceasta avalansa de bolnavi. Mai mult decat atat, noi avem norocul sau nenorocul sa fim la malul marii, iar vara prezentarile sunt mult mai numeroasea”, a subliniat managerul. Desigur, din cauza tuturor cazurilor care s-ar putea trata si la medicul de familie sau in policlinici, timpii de asteptare in Urgenta sunt foarte mari.
“Am asteptat sapte ore”
“Am venit in Urgenta la ora 6.00. Nici dupa sapte ore, nu am terminat de facut toate investigatiile de care am nevoiea”, a declarat o femeie. In afara de ea, si ceilalti apartinatori din Urgenta erau …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *