SUDUL ? zona cu cele mai ieftine terenuri

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Parerea unanima a consultantilor imobiliari este aceea ca Zona de Sud a Bucurestiului este in acest moment de departe cea mai putin exploatata din punct de vedere al dezvoltarilor imobiliare, insa dispune de sanse reale pentru a deveni una dintre cele mai profitabile, datorita preturilor rezonabile si a suprafetelor mari, pretabile pentru a integra proiecte de amploare.

Cele mai multe locuinte, cladiri de birouri, centre logistice si comerciale s-au construit pana acum in Zona de Nord, unde procesul de dezvoltare si extindere a pornit in urma cu mai bine de 11 ani. Sudul a ramas in urma deoarece de-a lungul anilor a fost etichetat drept o arie cu predilectie industriala.

In ultimii 5 ani, terenurile din localitatile sudice adiacente Bucurestiului, in special cele cu deschidere la DN4 (Popesti-Leordeni, Frumusani), au constituit un punct de atractie atat pentru investitorii din sfera industriei usoare, aici regasindu-se o serie intreaga de fabrici nepoluante (lactate, mezeluri, produse de panificatie etc), dar si pentru cei din sectorul rezidential. „Conform unui PUZ realizat in anul 2006 pentru 60 ha din orasul Popesti Leordeni, planul 1 este rezervat constructiilor de tip industrial (numai industrie usoara), iar planul al doilea este dedicat celor de tip rezidential”, afirma Ana Maria Ionita, consultant EuroMetropola. Localitatea Popesti-Leordeni are statutul de oras si dispune de toate utilitatile, inclusiv de canalizare. Frumusani, localitatea invecinata nu este la fel de dezvoltata din punct de vedere al utilitatilor (beneficiind doar de apa si curent electric), insa „in acest moment se lucreaza la reteaua de gaze ce va fi finalizata in 2009”, completeaza cei de la EuroMetropola.

Preturile terenurilor din aceste localitati sunt situate intre urmatoarele valori:

Rezidential Industrial
Popesti Leordeni 70-250 euro/mp* 50-100 euro/mp*
Frumusani 20-70 euro/mp * 10-70 euro/mp*

* Diferenta de pret este data, bineinteles, de pozitionarea exacta, acces, infrastructura (dotarea cu utilitati sau posibilitatile de racordare la acestea).

Si cel de-al doilea drum national din zona de sud, DN5 a atras de-a lungul lui proiecte imobiliare mixte (deopotriva rezidentiale si industriale), cu atat mai mult cu cat se prefigureaza ca noua linie de centura sa treaca prin localitatile 1 Decembrie (fost 30 Decembrie) si Jilava. Comuna 1 Decembrie dispune de retea de apa potabila si de canalizare (in zona blocurilor). De asemenea, comuna Jilava dispune de retele partiale de apa potabila si canalizare si de o statie de epurare.

Jilava (11 km de Bucuresti)
1 Decembrie(15 km de Bucuresti)
Adunatii Copaceni(17km de Bucuresti)
Calugareni. (15 km de Bucuresti)

4-11 euro/mp
Extravilan agricol (ptr suprafete de la 10 ha)

20-35 euro/mp
(loturi mai mci)

„Pana acum cele mai multe solicitari pentru achizitia de terenuri au aparut in zonele in care se prefigura o crestere a preturilor. O tendinta evidenta a acestui an este aceea de a cumpara terenuri cu intentia de a dezvolta imediat, si mai putin de a achizitiona in scop speculativ. Acesta este unul dintre primele semne de maturizare a pietei imobiliare romanesti”, subliniaza Ana Maria Ionita.

Desi nu vor fi cuprinse in noua Zona Metropolitana, localitatile sudice Berceni si Vidra, amplasate pe DJ401 au constituit 2 puncte interesante pentru dezvoltatorii de proiecte rezidentiale datorita proximitatii de Capitala (numai 10 km pana in comuna Berceni si 17 km pana in Vidra din centrul Bucurestiului). In comuna Berceni, lucrarile la reteaua de apa s-au incheiat la sfarsitul anului 2007, iar planurile de dezvoltare pe urmatorii 2-3 ani includ o statie de epurare si canalizare, reteaua de gaze fiind deja finalizata. Existenta unui lac in comuna Vidra functioneaza ca un adevarat magnet facand ca preturile sa atinga un maximum de 25 euro/mp pentru terenurile cu deschidere spre lac, aflate in intravilan, insa suprafetele mari din extravilan (de la 10 ha) se tranzactioneaza pornind de la 5 euro/mp

Berceni

70-150 euro/mp (loturi pentru case)
aprox. 30 euro/mp (industrial)

Vidra

15-27 euro/mp (intravilan agricol)
30 euro (intravilan curs constructii)
4-9 euro/mp extravilan agricol

„Preturile terenurilor din aceste zone vor mai creste pe masura ce va avansa procesul de dezvoltare a infrastructurii, dar si odata cu finalizarea altor proiecte de interes major. Sudul este una din ariile care vor cunoaste in urmatorii 2-3 ani o puternica dezvoltare si pe segmentul rezidential, iar suprafetele mari le ofera dezvoltatorilor mai multe posibilitati de exploatare. Se simte tot mai acut nevoia de a crea zone specifice ? spatii de realaxare (pontoane, parcuri), mini-centre comerciale, clinici medicale si scoli private”, adauga reprezentanta companiei EuroMetropola.

spot_imgspot_img