Templu inchinat unei divinitati siriene, descoperit la Sarmisegetusa

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Echipa de arheologi clujeni care face sapaturi la Sarmisegetusa a reusit sa identifice in sit un templu inchinat unei divinitati siriene, respectiv Iarhibol, un zeu al soarelui, monument din care s-au pastrat cateva piese de arhitectura si sculptura.

Conducatorul echipei de arheologi clujeni, Ioan Piso, a declarat, miercuri, ca dintr-o inscriptie descoperita cu patru ani in urma, arheologii stiau ca in zona se afla un templu inchinat lui Iarhibol, zeului soarelui din Palmyra (Siria).

Monumentul a fost descoperit intr-un sir de cladiri situate la vest de forul lui Traian de la Ulpia Traiana Sarmisegetusa.

„Anul acesta templul a putut fi identificat. S-a pastrat un podium impresionant si porticele care sustineau coloane de marmura. Au fost gasite piese valoroase de arhitectura, de sculptura si inscriptii. Descoperirea cea mai importanta este aici o camera subterana (crypta), care servea cultului acestei divinitati palmyrene. Ea s-a conservat impreuna cu tencuiala pictata”, a spus Piso.

Colectivul de arheologi de la Sarmisegetusa este condus de Ioan Piso, din el facand parte Felix Marcu, Ovidiu ?entea si mai multi doctoranzi de la Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca.

spot_imgspot_img