Un orasel italian va folosi artificii silentioase

Autoritatile din Collecchio, un mic oras aflat in nordul Italiei, au adoptat o lege care-i obliga pe locuitori sa foloseasca doar artificii silentioase, pentru a proteja animalele.
Pe langa teama puternica pe care o declanseaza, explozia artificiilor provoaca animalelor domestice numeroase probleme de sanatate, de la tulburari cardiace la greata, ameteli, tremor necontrolat si dureri de cap. Animalele au un auz mult mai sensibil decat al omului, asa ca acestea pot suferi de un grav stres acustic.
Pe durata unui foc de artificii, animalele sunt adesea confuze si nu inteleg de unde vin acele zgomote puternice, asa ca au tendinta de a fugi in toate directiile. Din nefericire, asta poate duce la pierderea animalului, care se poate rataci sau poate fi accidentat de o masina. Unele animale se pot afla prea aproape de explozie si pot suferi arsuri sau vatamari ale ochilor. Gainile ar putea face oua mai putine dupa un foc de artificii, iar cainii pot avea un comportament distructiv – rod obiec-tele aflate la indemana, rup lanturile, zgarie usile pentru a iesi sau intra, se izbesc de obiecte sau incearca sa sara pe fereastra, izbindu-se de sticla.
Pentru linistea animalelor, dar si a locuitorilor care nu participa la evenimentul care se incheie cu artificii, in mai multe orase din Europa se recomanda de ceva timp folosirea artificiilor …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *