Veste proasta pentru cei care intarzie plata facturii la curent! Furnizorii de energie le pot cere garantii financiare

ANRE a elaborat o noua procedura de privind regimul garantiilor financiare constituite de catre clientii finali in favoarea furnizorului de energie electrica, care modifica un act normativ mai vechi pe aceasta tema.
Furnizorii de ultima instanta (FUI), adica Enel, CEZ, E.On si Electrica, aveau si pana acum dreptul de a solicita garantii financiare clientilor lor, iar noua procedura extinde valoarea acestora. Potrivit vechiului act normativ, garantiile se puteau cere, in primul rand in caz pentru “constatarea, conform prevederilor legale in vigoare, a unor actiuni ale Clientului Final menite sa denatureze in orice fel indicatiile echipamentelor de masurare sau sa sustraga energia electrica prin ocolirea echipamentelor de masurare din partea acestuia”.
Asadar, oricarui consumator care umbla la contor sau sustragea energie electrica i se cerea sa constituie garantii financiare, ulterior descoperirii. Conform vechii legislatii, “valoarea garantiei financiare constituite de catre Clientul Final se stabileste astfel incat sa acopere o perioada de consum echivalent pentru 6 luni la clientii casnici, respectiv pentru 1 an la clientii finali noncasnici, la pretul/tariful de contract”.
Pe noua legislatie, aflata inca la nivel de proiect la ANRE, aceste garantii pot fi cerute atat de FUI obligati (cei patru), cat si de cei optionali, care vor fi desemnati pentru fiecare dintre cele opt zone de distributie. Iar valoarea garantiei poate creste, si nu se mai face distinctia intre consumatori. Strict in cazul acesta, “valoarea garantiei financiare constituite de catre clientul final se stabileste astfel incat sa acopere cantitatea de energie electrica consumata pe o perioada echivalenta de maximum un an, la pretul energiei electrice furnizate”.
Garantii mai pot fi cerute si clientilor care sunt rau platnici. Pe vechea legislatie, prevederea se aplica pentru contractele pe perioada nedeterminata, specifice vechiului sistem reglementat, dar, acum, ea se va aplica si pentru contractele cu perioada determinata, specifice pietei conconcurentiale, unde majoritatea contractelor, cel putin pentru clientii casnici sunt pe un an, maximum doi. Iata prevederea din legislatia noua:
“Furnizorul de ultima instanta obligat/optional solicita constituirea in favoarea sa a unei garantii financiare de catre clientul final in urmatoarele cazuri: (…)clientul final se afla in situatia de a i se intrerupe alimentarea cu energie electrica pentru neplata contravalorii facturii de energie electrica, de cel putin doua ori pe parcursul derularii relatiei contractuale in cazul contractelor incheiate pe o perioada de 1 an, si respectiv de cel putin doua ori in 12 luni consecutive in cazul contractelor incheiate pe o perioada determinata mai lunga de 1 an sau pe perioada nedeterminata”.
Citeste mai mult pe …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *