Victor Ponta: “PSD a alunecat la o ideologie si politici care sunt foarte apropiate de cele promovate de domnul Orban in Ungaria”

“Sunt niste valori ale democratiei sociale modern-europene, de centru-stanga, care au fost abandonate de partidul meu anterior si multi, nu numai tineri, ci si cetateni pro-europeni din Romania cauta acest tip de noua politica si speram sa avem succes, deoarece este o mare lupta”, a afirmat Ponta.
El a sustinut ca PSD “a alunecat la o ideologie si politici care sunt foarte apropiate de cele promovate de domnul Orban in Ungaria”. “Speram doar sa readucem pe linia europeana Romania si politica romaneasca”, a adaugat liderul Pro Romania.
Intrebat daca este doar un rebranding al partidului de guvernamant, PSD, Ponta a replicat: “Nu este de fapt. Tocmai am avut o reactie foarte puternica din partea noii conduceri a fostului meu partid. Asa cum v-am spus, pentru ca au alunecat atat de mult la extreme si pentru ca urmaresc acele politici cu care te-ai confruntat deja in Ungaria si unele politici din Polonia”.
“Tocmai construim acest partid alternativ si bineinteles ca nu sunt asa de optimist si spun ca vom castiga alegerile urmatoare, dar vom juca un rol foarte important in mentinerea Romaniei pe calea europeana”, a mai spus Ponta.
Intrebat daca s-ar putea sa trebuiasca sa formeze o coalitie cu PSD, liderul Pro Romania a raspuns: “Deocamdata, acest lucru nu este pe masa, dar sunt gata sa o fac de indata ce o noua conducere a fostului meu partid ii va aduce inapoi pe aceasta cale progresista si modernizata europeana, care a fost abandonata in ultimul timp”.
“In Parlament vom incerca sa schimbam majoritatea in ceea ce priveste cele mai importante aspecte de actualitate, de exemplu, pastrarea independentei sistemului judiciar, lupta impotriva acestei idei a guvernului de a renunta la managementul privat al fondului de pensii, ideea de a continua ofertele publice initiale si de a gestiona companiile de stat prin management privat”, a mai declarat Victor Ponta.
El a sustinut ca politicile pe care le-a implementat in functia de prim-ministru au fost abandonate in ultimul timp, “cu aceasta alunecare la politici radicale, populiste”.
“Cand am inceput noul proiect, spuneam foarte clar – sau cat mai clar posibil – ca vrem sa avem si sa promovam politicile de centru-stanga, pro-europene. Fostul meu partid este, desigur, plin de oameni care se uita foarte atent la acest nou proiect. Dar, de asemenea, oamenii care prefera sa se intoarca in trecut, si sa se intoarca la o politica foarte populista, foarte nerealista, foarte nedemocratica si foarte neprogresista si sunt sigur ca este doar o chestiune de timp pana cand vor pierde din aceasta cale catre trecutul Romaniei si oamenii vor intelege ca daca dorim sa ne dezvoltam in continuare, sa progresam ca o tara europeana, trebuie sa luptam cu aceste idei si sa nu ne intoarcem intotdeauna la politicile populiste”, a mai declarat Ponta.
Intrebat la ce se refera cand spune “politici populiste”, Victor Ponta a raspuns: “Ma refer la acest discurs politic care a fost imprumutat din Ungaria si un pic din Polonia. Ideea ca toate lucrurile relele vin in Romania de la Bruxelles, companii internationale si straini. Ex-partidul meu se lupta acum pentru un referendum pentru a reveni la aceasta traditie a familiei. De asemenea, lipsa stabilitatii si a predictibilitatii in politicele fiscale. Am fost foarte favorabil – si chiar am luptat pentru – politici stabile si predictibile si de aceea Romania nu numai ca a …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *