Aurora boreală a făcut din nou spectacol pe cer datorită unei furtuni solare de o intensitate rară

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Pentru a doua noapte consecutivă, oameni din întreaga lume au încercat să vadă cum se aprinde, sâmbătă, o magnifică aurora boreală care luminează cerul, ca urmare a unei furtuni solare descrisă ca fiind „istorică” şi care se aşteaptă să continue şi duminică, relatează Le Figaro, preluat de News.ro.

Aurora boreală văzută din Marea BritanieFoto: celebrityphotos uk / Avalon / Profimedia

Acest fenomen este cauzat de ejecţiile de particule de la Soare, care declanşează furtuni geomagnetice atunci când ajung pe Pământ.

Condiţii asociate unei furtuni geomagnetice de nivel 5, nivelul maxim pe scara utilizată, au fost observate vineri seara şi din nou sâmbătă dimineaţa, potrivit Administraţiei Naţionale Oceanice şi Atmosferice din SUA (NOAA). O premieră în ultimii 20 de ani.

„Noapte istorică în Franţa”

Acest eveniment rar a permis oamenilor din multe ţări să observe superbele aurore boreale în noaptea de vineri spre sâmbătă, iar fotografiile cu luminile albastre, portocalii şi roz au inundat reţelele de socializare.

„Am sentimentul că am avut o noapte istorică în Franţa (…) A fost cu adevărat plină de particule solare şi de emoţii”, a scris Éric Lagadec, astrofizician la Observatorul de pe Coasta de Azur, pe reţeaua de socializare X. Şi „din moment ce sunt întrebat: da, există şanse de auroră din nou în această seară. Găsiţi locuri bune, departe de lumini, cu o vedere clară spre nord!”.

Astronautul francez Thomas Pesquet a scris: „Nu este sigur că fenomenul se va repeta în această seară, este mult mai greu de prezis decât vremea. Dar „nu strică să stai cu ochii pe cer pentru orice eventualitate”.

Potrivit Centrului de prognoză meteo spaţială (SWPC) al NOAA, aurora boreală ar putea fi din nou vizibilă „pe o mare parte a Statelor Unite” în noaptea de sâmbătă spre duminică.

O avertizare de furtună de nivel 4 sau mai mare a fost emisă pentru duminică, iar condiţii de nivel 3 sunt posibile până luni, potrivit SWPC, care a descris episodul ca fiind „istoric”. În timp ce autorităţile erau îngrijorate de posibilul impact asupra reţelelor de electricitate şi de comunicaţii, nu pare să se fi observat deocamdată nicio perturbare majoră.

Potrivit SWPC, au fost raportate doar rapoarte „preliminare” privind „nereguli în reţeaua electrică” şi „degradarea comunicaţiilor de înaltă frecvenţă, a GPS-ului şi posibil a navigaţiei prin satelit”.

Elon Musck a avut probleme cu Starlink

Miliardarul Elon Musk, a cărui reţea de internet Starlink are mii de sateliţi pe orbita joasă a Pământului, a declarat pe X că au fost „sub o mare presiune, dar până acum rezistă”. În ceea ce priveşte traficul aerian, Agenţia Aviaţiei Civile americane (FAA) a declarat vineri că „nu se aşteaptă la consecinţe semnificative”, dar a sfătuit companiile aeriene şi piloţii să „anticipeze” orice perturbare, întrucât furtunile geomagnetice pot perturba instrumentele de navigaţie.

De asemenea, Centrul Naţional de Meteorologie Spaţială din China a emis sâmbătă o alertă roşie, avertizând că se aşteaptă ca furtuna solară să continue pe tot parcursul weekend-ului şi să aibă impact asupra sistemelor de comunicaţii şi de navigaţie, potrivit agenţiei de stat China Nouă. Luminile au fost văzute în jumătatea nordică a ţării, a raportat aceasta.

În Statele Unite, aurora boreală a fost vizibilă în cea mai mare parte a ţării în noaptea de vineri spre sâmbătă. Acestea au putut fi văzute până în sud, în Bahamas, potrivit NASA. Furtunile solare puternice pot „împinge aurora la latitudini mai sudice”, a explicat agenţia spaţială.

Soarele este în prezent aproape de vârful său de activitate, un ciclu care se repetă la fiecare 11 ani. Erupţiile solare numite ejecţii de masă coronală, care pot avea nevoie de câteva zile pentru a ajunge pe Pământ, sunt la originea evenimentului actual, creând aurore atunci când intră în contact cu câmpul magnetic al Pământului.

Ultima furtună geomagnetică de nivel 5 observată a avut loc în octombrie 2003, episod supranumit „furtunile de Halloween”. Cea mai mare furtună solară înregistrată vreodată a avut loc în 1859, potrivit NASA. Cunoscută şi sub numele de evenimentul Carrington, aceasta a perturbat grav comunicaţiile telegrafice.

spot_imgspot_img