Cauzele si tratamentul unghiei incarnate

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

​Ce este unghia incarnata?

Cand unghia de la picior este incarnata, aceasta este curbata si creste in piele, de obicei la marginile unghiei (pe partile laterale ale unghiei). Aceasta patrundere a unghiei irita pielea, creand adesea durere, roseata, umflare si caldura in degetul piciorului.

Daca o unghie incarnata provoaca o ruptura a pielii, exista riscul ca bacteriile sa patrunda si sa provoace o infectie in zona, care este adesea marcata de dezvoltarea puroiului si unui miros urat. Cu toate acestea, chiar daca degetul de la picior nu este dureros, rosu, umflat sau cald, unghia care se curbeaza in jos in piele poate evolua catre o infectie.

​Cauzele unghiei incarnate

Cauzele unghiei incarnate pot fi:

  • Ereditatea. La multi oameni, tendinta de a dezvolta unghie incarnata este mostenita in familie;
  • O trauma. Uneori, o unghie incarnata este rezultatul unei traume, cum ar fi inteparea degetului de la picior, caderea unui obiect pe deget sau implicarea in activitati care presupun o presiune repetata asupra degetelor de la picioare, cum ar fi lovirea cu piciorul sau alergarea;
  • Taierea unghiilor in mod necorespunzator. Cea mai frecventa cauza a unghiei incarnate este taierea prea scurta a unghiilor. Acest lucru incurajeaza pielea de langa unghie sa se plieze peste ea;
  • Purtarea de incaltaminte de dimensiuni nepotrivite. Unghia incarnata poate rezulta din purtarea de pantofi sau chiar sosete prea stramte sau prea scurte;
  • O afectiune a unghiei. Unghia incarnata poate fi cauzata de o infectie fungica sau de pierderea unghiei din cauza unei traume.

​Tratamentul unghiei incarnate

Uneori, tratamentul initial pentru unghia incarnata poate fi efectuat in siguranta acasa. Cu toate acestea, tratamentul la domiciliu este descurajat daca se suspecteaza o infectie sau daca exista afectiuni medicale care pun picioarele la riscuri crescute, cum ar fi diabetul sau circulatia deficitara.

Tratamentul la domiciliu

Daca nu ai o infectie si nicio afectiune medicala care sa iti creeze probleme la nivelul picioarelor, iti poti inmuia piciorul cu unghia incarnata in apa la temperatura camerei (in care sa pui si sare) si sa masezi usor partea laterala a pliului unghiei pentru a ajuta la reducerea inflamatiei.

Daca simptomele nu se amelioreaza, este timpul sa mergi la un specialist.

Tratamentul in cabinetul medical

Dupa examinarea degetului de la picior, medicul specializat in chirurgia piciorului va alege tratamentul cel mai potrivit pentru tine. Daca exista si o infectie la mijloc, cel mai probabil ca iti va prescrie un antibiotic oral.

Uneori, o interventie chirurgicala minora, va ameliora durerea si va indeparta unghia (sau partea unghiei) cu probleme. Dupa aplicarea unui anestezic local, medicul va indeparta o parte din marginea laterala a unghiei. Unele unghii pot deveni din nou incarnate, necesitand indepartarea radacinii unghiei.

In urma procedurii, medicul va aplica un bandaj usor.

Unghia incarnata poate fi, de asemenea, tratata cu laser CO2. Aceasta metoda este mult mai putin dureroasa, ofera o recuperare mai rapida, un confort postoperator crescut si rata de recidiva mai mica fata de interventia chirurgicala.

pentru mai multe informatii consultati blogul Centrului Medical Misca

spot_imgspot_img