In mediul profesional, cadourile pot fi oferite clientilor, angajatilor, colegilor, sefilor sau furnizorilor. Dar, oricine ar fi destinatarul, scopul de baza ramane acelasi. Actul de a darui vine, „la pachet”, cu evidentierea aprecierii si cu intarirea relatiilor dintre cel care ofera si cel care primeste. Insa, nu putem alege cadourile destinate colaboratorilor nostri pe aceleasi criterii urmate in cazul familiei sau prietenilor. Daca te intrebi ce ar trebui sa ai in vedere atunci cand oferi un cadou, intr-un mediu de business, citeste mai departe!
Cadouri de la manageri pentru angajati
De cele mai multe ori, in majoritatea mediilor de afaceri, managerii vor oferi cadouri doar subordonatilor direct. Daca departamentul este mare, nimeni nu se asteapta ca managerii sa daruiasca ceva fiecarei persoane in parte. Un gest de apreciere pentru echipa, in schimb, la care sa contribuie si managerul, ca reprezentant al companiei, poate fi binevenit. In acest sens, angajatii pot primi o cina la restaurant, pe cheltuiala firmei, bilete la concerte sau evenimente sportive.
Cadouri de la angajati pentru manageri
O regula nescrisa a businessului este ca angajatii nu sunt nevoiti sa ofere cadouri managerilor lor. Cu toate acestea, functie de ocazie, o mica atentie poate fi un dar foarte potrivit. Daca persoanele din echipa isi doresc sa participe in mod colectiv la un cadou pentru sef, atunci iata cateva idei ce se pot preta oricarei situatiii:
- O servieta din piele cu monograma;
- Un set premium de instrumente de scris;
- Un set de cravata si butoni;
- O placa gravata.
Nu interpreta gresit cadoul oferit sau primit
Atunci cand faci daruri in medii profesionale, respecta limitele si regulile stabilite, daca acestea exista. De exemplu, persoanele angajate la stat, oficialii guvernamentali s.a. nu pot accepta cadouri valoroase, intrucat ar putea fi acuzate de luare de mita. Nu oferi cadouri cu scopuri ascunse, pentru a-ti asigura castiguri viitoare. De cealalta parte, nu interpreta darul primit de la colaboratorul tau de business ca pe o tehnica de convingere. Pentru o relatie de afaceri fructuoasa, cadoul potrivit poate cladi respect reciproc si admiratie.
Evita sa faci cadouri nepotrivite
O sticla de vin, atent aleasa, poate fi un cadou potrivit, doar pentru cunoscatori. Ia in calcul ca nu toata lumea va aprecia un astfel de dar, indiferent cat de valoroasa sau rara este licoarea bahica. Intr-un caz similar, un obiect decorativ cu tema de Craciun sau de Paste poate fi un cadou special doar pentru cei de rit crestin. Daca nu ai certitudinea ca darul tau va putea fi apreciat de destinatar, mai bine, indreapta-te catre optiuni mai putin specifice.
Doar pentru ca doresti sa iti arati respectul si recunostinta, nu inseamna ca trebuie sa exagerezi valoarea cadoului. Un dar scump poate pune o bariera nedorita in relatia de afaceri, pentru ca poate provoca disconfort. Nu in ultimul rand, tine cont ca la mijloc este un partener de afaceri, un client sau un angajat, nu cel mai bun prieten al tau, pentru care ai cheltui si ultimul banut. Gestul trebuie sa primeze, nu valoarea cadoului.
In concluzie, cadourile oferite in mediul de afaceri trebuie sa respecte cateva reguli de baza, menite sa protejeze relatia de business dintre parti. Un dar potrivit poate consolida relatia, insa, un cadou neadecvat risca sa ingreuneze dezvoltarea unui raport de succes. Cheia pentru alegerea cadoului ideal sta in daruirea unei dovezi de admiratie si respect, care sa nu depaseasca un buget corespunzator.