Cum să te pregătești pentru teste – tips & tricks

Doar gândul la perioada aglomerată care se apropie devine din ce în ce mai apăsător. Îți analizezi sarcinile din următoarele săptămâni și deja începi să oftezi: teama că nu te vei descurca să-ți gestionezi timpul pare e uriașă. Se apropie, cu pași tot mai repezi, o serie de teste sau examene importante din viața ta, pe care trebuie să le treci. 

Dacă te regăsești în descrierea de mai sus, sfatul nostru, pentru început, este să respiri adââânc. Te înțelegem perfect: perioadele pline nu sunt nicidecum plăcute, iar când sunt însoțite de presiunea pe care o pui singur pe umerii tăi, ele par că se transformă într-o misiune imposibilă. Este foarte important să înveți să fii blând și înțelegător cu tine însuți. Să ai răbdare cu tine. Și să ai încredere că, pas cu pas, vei trece cu bine de fiecare test care te așteaptă.

Bineînțeles, nu este suficient să îți spui că totul va fi bine și să aștepți ca lucrurile să vină, pur și simplu, către tine. Știm, știm, e păcat că paginile acelea nu se învață singure, iar exercițiile nu se rezolvă de la sine. Tocmai de aceea venim în sprijinul tău cu 3 tips & tricks care, puse în practică, te vor ajuta să te descurci mai ușor în perioada următoare.

Apucă-te de învățat din timp

Știm gluma aceea care tot circulă în mediul online și care spune că elevul învață cu trei zile înainte de un test sau examen: în seara, noaptea și dimineața de dinaintea testului. Pe termen lung, însă, acest mecanism s-ar putea să nu dea roade – să nu mai punem la socoteală și oboseala pe care o vei resimți din plin în timpul rezolvării testului pentru care te-ai pregătit pe modul fast forward

În plus, există și posibilitatea ca gradul de dificultate a unor teste să fie mult prea ridicat, ceea ce transformă învățarea noțiunilor importante, în mai puțin de douăzeci și patru de ore, într-o misiune imposibilă.

Sperăm că toate aceste argumente te vor convinge să te apuci de învățat din timp – acest timp, firește, poate varia, în funcție de complexitatea testului, dar și de celelalte sarcini de lucru pe care le ai de rezolvat. Pentru testele cu un grad mic de dificultate, ar fi bine să te apuci să repeți măcar cu câteva zile înainte. Evident, atunci când vine vorba de examenele care marchează trecerea de la o etapă la alta (evaluarea națională, bacalaureatul), este necesar să te pregătești temeinic cu mult mai mult timp înainte. Poate fi vorba chiar de un an destinat recapitulării informațiilor.

Renunță la lucrurile care te-ar putea distrage

Netflixul deschis, smartphone-ul lăsat pe biroul unde înveți, notificări peste notificări pe care le primești – iată doar câteva dintre exemplele de lucruri care te-ar putea distrage de la rezolvarea sarcinilor. „Țin telefonul mereu aproape de mine, nu este obligatoriu să-l și butonez” – poate că vei spune. Nu este necesar să existe neapărat intenția de a scrolla pe Facebook, spre exemplu. Poți ajunge să faci asta fără să-ți dai seama, imediat după ce ai verificat cât este ceasul sau dacă ai vreun apel nepreluat (asta în cazul în care îți ții telefonul pe modul silențios, pentru a te asigura că nu ești distras). 

Pentru a evita situațiile în care ajungi să faci orice altceva, numai să repeți nu, îți sugerăm să te deconectezi de la tehnologie, cât lucrezi. Evident, dacă ai nevoie de laptop pentru a căuta niște informații legate de teste sau pentru a face o prezentare pentru școală, situația se schimbă. Cu alte cuvinte, ține device-urile aproape doar dacă te ajută în procesul de învățare. Altfel, este bine să ai pe birou doar materialele de lucru, precum manualele și auxiliarele școlare de pe CLB.ro.

Dacă te ajută, învață împreună cu un prieten

În timp ce unele persoane sunt mai productive și reușesc să se concentreze mai bine atunci când învață singure, altele au rezultate mai bune atunci când studiază în compania cuiva. Dacă te regăsești în cea de-a doua categorie, poate că ar fi bine să începi să înveți sau să repeți împreună cu un prieten care se pregătește, la rândul lui, pentru același test. Astfel, vă puteți ajuta reciproc: poate el stăpânește mai bine o informație pe care ți-o explică și ție. Sau poate că, pe de altă parte, tu ai înțeles cum se rezolvă un exercițiu și ai bunăvoința de a-i explica, pe îndelete, și lui. 

În plus, atunci când înveți alături de un prieten, reușești să îmbini utilul cu plăcutul: vă pregătiți împreună pentru testul care vă așteaptă și, totodată, umpleți pauzele (pentru că, hei, o pauză este binevenită – din când în când, firește!) cu râsete, glume și voie bună. 

Sperăm că aceste sfaturi îți vor fi de folos și că vor transforma misiunea pregătire pentru teste într-o activitate care nu îți va mai provoca, de acum înainte, emoții prea mari. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *