Ce este sistemul imunitar și cum funcționează

Sistemul imunitar este cel care ne protejează de diferiți agenți infecțioși (bacterii, virusuri, paraziți) cu care intrăm zilnic în contact, dar și de celulele moarte sau anormale, care pot să apară în organism. Este format dintr-o vastă rețea de celule și țesuturi, care sunt mereu în alertă, căutând „invadatori” care ne pot face rău și declanșând un răspuns imun atunci când îi detectează. Iată ce trebuie să știi despre sistemul imunitar și funcționarea lui.

Din ce este format sistemul imunitar?

Sistemul imunitar include mai multe organe, celule și țesuturi, fiecare având o funcție clară și importantă pentru sănătatea noastră. Împreună, toate aceste elemente acționează eficient pentru a ne ajuta să ne vindecăm sau pentru a preveni declanșarea unor boli. Astfel, sistemul imunitar include două mari bariere de protecție:

  • Bariera mecanică: este reprezentată de mucoase, salivă, sucul gastric și enzimele din intestine.
  • Bariera celulară din sânge și țesuturi: cuprinde leucocitele (celulele albe ale sângelui).

Leucocitele circulă prin vasele de sânge și vasele limfatice, căutând agenți patogeni. Când descoperă un pericol, ele se înmulțesc și trimit semnale de alertă altor celule ale sistemului imunitar. Leucocitele se găsesc în splină, măduva osoasă, noduli limfatici și timus. Leucocitele sunt de două tipuri:

  • Fagocite (care consumă agentul patogen descoperit și astfel îl elimină)
  • Limfocite (recunosc agenții patogeni cu care s-au mai confruntat și formează anticorpi).

Cum funcționează sistemul imunitar

Atunci când celulele sistemului imunitar recunosc un agent patogen, declanșează un răspuns imun. În interior, asta presupune atacarea și distrugerea bacteriilor, paraziților sau virusurilor, iar în exterior se vor observa diferite simptome. Cel mai cunoscut este febra, care este de fapt reacția organismului la o infecție. 

Deși este neplăcută și trebuie controlată cu medicamente, febra este un proces benefic pentru vindecare, deoarece ajută la distrugerea microbilor. Totodată, stimulează regenerarea organismului.

Sistemul imunitar trebuie să funcționeze echilibrat. Astfel, reacția imună trebuie să fie suficient de puternică pentru a elimina pericolul din organism, dar să nu fie excesivă, pentru că altfel apar bolile autoimune. În aceste cazuri, sistemul imunitar este mereu în alertă și în loc să atace doar agenții externi, distruge celulele proprii ale organismului. Cele mai frecvente boli autoimune sunt scleroza multiplă, diabetul tip I, lupusul eritematos sistemic și artrita reumatoidă.

Pentru întărirea sistemului imunitar este nevoie de timp, adică de o expunere treptată la diferiți germeni. De aceea, copiii sunt mai sensibili și se îmbolnăvesc mai ușor, pentru că sistemul lor imunitar nu este suficient de puternic. 

Există mai multe soluții pentru întărirea imunității. Odihna, sportul în aer liber și dieta sănătoasă sunt esențiale. De asemenea, pot fi folosite și suplimente naturale. Te poți inspira din acest top 4 al celor mai bune plante pentru întărirea sistemului imunitar, astfel încât să alegi produsul pe care vrei să-l folosești, în funcție de nevoile tale. Aceste produse trebuie consumate regulat, în special în sezonul rece, când organismul este mai vulnerabil la infecții.

În concluzie, sistemul imunitar este esențial pentru sănătatea noastră. Îl putem susține printr-un stil de viață echilibrat și prin folosirea unor suplimente alimentare cu ingrediente naturale, care ne pot ajuta să ne vindecăm mai repede și să ne îmbolnăvim mai rar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *