Ce este terapia ABA și cum ajută

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Terapia ABA este o metodă comportamentală de îngrijire a copiilor care suferă de tulburări din spectrul autist. Prin aplicarea tehnicilor specifice ale terapiei ABA, părinții, îngrijitorii și profesioniștii le oferă copiilor cu tulburări din spectrul autist șansa de a face progrese mai ales în ceea ce privește comunicarea sau autonomia.

Despre metoda ABA

ABA (Applied Behaviour Analysis – analiza comportamentală aplicată) este o metodă care face parte din programele de intervenții precoce pentru persoanele autiste. Este vorba despre o metodă comportamentală care cuprinde tehnici menite să faciliteze învățarea de comportamente noi, oferind ajutor în mod precis și ajutând la estomparea simptomelor tulburărilor existente. 

Tehnicile au în vedere motivarea și căutarea unor noi centre de interes, avându-se în vedere motivarea eforturilor copilului. Mai mult decât atât, tratamentele ABA fac posibilă dezvoltarea abilităților sociale sau a autonomiei. 

Pentru a fi eficientă, această metodă trebuie aplicată în mod individualizat, în funcție de nivelul de atenție al copilului, de viteza de învățare a acestuia sau de capacitatea de a generaliza noi învățări. 

Cine poate beneficia de terapie ABA?

Metoda ABA este una eficientă pentru copiii cu tulburări din spectrul autist doar dacă este făcută în mod intensiv. Aceștia trebuie să beneficieze de metodă cel puțin 20 de ore pe săptămână, timp de ani întregi, iar pentru o eficiență maximă a metodei este recomandat ca aceasta să fie pusă în practică de profesioniștii specializați în îngrijirea copiilor cu autism. 

Cu toate acestea, implicarea părinților în procesul de terapie prin care trec copiii este extrem de importantă. Mai mult decât atât, părinții pot urma pregătirea specifică ABA, astfel încât să poată aplica și ei acasă aceleași metode și tehnici benefice. 

Care este scopul utilizării metodei ABA?

Metoda ABA implică învățarea de către copiii autiști a unor gesturi simple care pot duce la comportamente mai complexe atunci când sunt combinate în mod potrivit. Prin aplicarea acestei metode este urmărită dobândirea unor anumite abilități, mai ales în ceea ce privește comunicarea sau relațiile sociale. 

Scopul principal al metodei ABA este acela de a învăța copilul autist într-un mod natural comportamentele care trebuie adoptate în vederea înregistrării unor progrese în comunicarea cu cei din jur. În acest sens, se pornește de la comportamentele naturale ale celor din jur și se urmărește crearea unor competențe în domeniul comunicării, al integrării sociale și al atenției, al abilităților motorii și al jocurilor și activităților. 

spot_imgspot_img