Criza ucraineană: China critică Washingtonul şi extinderea NATO

Date:

China a acuzat joi Statele Unite, fără să le numească, de alimentarea tensiunilor legate de Ucraina, la originea căreia s-ar afla, potrivit Beijingului, extinderea NATO – „ceea ce este împotriva vremurilor noastre”, relatează AFP.

Ambasadorul Chinei la ONU, Zhang JunFoto: Anthony Behar / ddp USA / Profimedia

„China apreciază că toate părţile implicate ar trebui să lase raţiunea să le conducă şi să tindă spre o reglementare politică, abţinându-se de la orice act de natură să exacerbeze tensiunile sau să alimenteze criza”, a declarat ambasadorul chinez la ONU, Zhang Jun.

„Nimic nu se întâmplă fără motiv. Extinderea NATO este o problemă care nu poate fi omisă din tensiunile legate de Ucraina. Extinderea constantă a Alianţei Nord-Atlantice, în siajul Războiului Rece, este împotriva vremurilor noastre, de a şti să păstrăm securitatea comună”, a adăugat diplomatul chinez.

„Securitatea regională nu poate fi garantată prin extinderea unui bloc militar. Aceasta este valabil atât pentru Europa, cât şi pentru alte regiuni din lume”, a continuat Zhang Jun.

Evocând implicit SUA, diplomatul a subliniat că în lume există „o ţară care refuză să renunţe la mentalitatea sa de Război Rece, care spune una şi face altceva pentru a ajunge la o superioritate militară”.

Şi aceasta se vede, potrivit lui, „în special în regiunea Asia-Pacific, creând mici cercuri trilaterale care urmăresc să provoace confruntarea”. SUA au semnat recent un pact cu Australia şi Regatul Unit în această regiune.

„Acesta nu urmăreşte decât să creeze tulburări în regiunea Asia-Pacific şi ameninţă stabilitatea regională în detrimentul ţărilor care o compun”, a apreciat ambasadorul chinez.

Citește LIVETEXT pe HOTNEWS.RO ultimele evoluții ale situației din Ucraina:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

More like this
Related