Cum arata hainele traditionale in fiecare zona a tarii?


Romania, ca majoritatea tarilor situate in Europa de Est, a intampinat diverse probleme si a suferit modificari de-a lungul istoriei ca urmare a frontierelor politice fluctuante. Asadar, nu este de mirare ca ale noastre costume traditionale au fost, pe atunci, influentate de diversele trenduri europene si otomane. Alte componente ale costumelor, cum ar fi minunata ie nationala – bluza brodata cu motive  traditionale – au fost bine stabilite si pastrate, fara a fi suferit mari modificari, de fapt se spune ca ar putea data din neolitic.

Din ce este alcatuit un costum traditional?

Modul in care este structurat costumul nu s-a schimbat major, fiind mai mult sau mai putin acelasi in toata zona Balcanilor.  Elementul principal ramane ia, camasa confectionata din in, legata in jurul taliei cu o centura atent tesuta, mai ingusta pentru femei si mai larga pentru barbati. In timp ce o ie barbateasca este mai scurta si se poarta peste pantaloni sau itari albi din in, camasile pentru femei sunt ceva mai lungi, unele ajungand chiar pana la glezne. Femeile poarta, de asemenea, fota sau poale peste camasa, infasurandu-le in jurul taliei. Imbracamintea barbateasca este accesorizata cu palarii, veste si paltoane, iar femeile poarta esarfe sau bentite frumos brodate si se acopera tot cu veste si paltoane, care difera de cele barbatesti prin decoratiuni si croieli.

Hainele traditionale romanesti sunt unice si foarte impresionante. Poporul nostru este renumit pentru broderiile complicate, ce impletesc culori vii si forme geometrice sau florale, fiecare simbol in parte avand cate o semnificatie ascunsa. Modul in care acestea arata difera de la o regiune la alta si sunt diverse pentru orice tip de eveniment. In zilele noastre, costumele populare sunt purtate doar la ocazii speciale, cum ar fi nunti, dansuri populare sau sarbatori traditionale.

Cum arata costumele traditionale in fiecare regiune a tarii?

Bucovina

In nordul Romaniei se poarta veste grele, imbracate in blana, subliniind nu numai natura decorativa a costumului, cat si latura practica, avand multe straturi. Portul din aceasta zona se remarca prin croieli simple, oferind staturii o linie zvelta. Iile si camasile sunt confectionate din bumbac sau canepa, ornate cu fire de argint sau aur, diverse culori si margele. Costumele din Bucovina se diferentiaza de celelalte zone prin absenta gulerului. Altitele si manecile inglobeaza diverse simboluri geometrice, florale, animale. Unele accesorii pot reprezenta diverse evenimente specifice zonei sau anotimpuri.

Moldova

Costumul popular femeiesc din zona Moldovei are o structura unitara, alcatuita din ie, poale, brau si barneata, catrinta, bundita sau pieptar, opinci, batic, traista si podoabe. Culorile cel mai des utilizate in aceasta zona sunt albul-culoarea puritatii si a curateniei, rosu-culoarea dragostei si a bucuriei, verde- culoarea naturii, negru- culoarea intunericului.

Camasa traditionala barbateasca este de doua tipuri: camasa cu fusta sau camesoiul. Camesoiul este lung pana la genunchi, spre deosebire de camasa cu fusta care este mai scurta. Acestea sunt despicate la gat, au guler si este foarte putin ornat in rosu si negru. Camasile se poarta impreuna cu itari, de diferite lungimi, cingatori, braie, care sunt mai late si mai lungi decat cele femeiesti, suman cu diverse lungimi.

Transilvania

In aceasta zona, portul popular este alcatuit din ie pentru femei si camasa pentru barbati, pieptare si cojoace, catrinte si cioareci, batice si podoabe. Diferenta fata de celelalte regiuni apare insa la nivelul incaltarilor. Aici s-a renuntat la opinci in favoarea pantofilor, a ghetelor sau a cizmelor, purtate in functie de anotimp. Ca si element specific al acestei zone, Transilvania se remarca prin costumul cu catrinta, dar si o vasta varietate a acestei piese.

Muntenia

In aceasta zona se poarta costumul cu fota. Aceasta se ornamenteaza cu vargi verticale, tesute cu fir auriu si argintiu. Se pastreaza unitatea si continuitatea portului popular romanesc, prezentand mici particularitati la nivel de croieli si culori utilizate.

Costumul de Teleorman se poarta cu doua catrinte, una in fata si una in spate. Cel barbatesc, se pastreaza la fel ca si in celelalte regiuni ale Romaniei.

Oltenia

Este o zona etnografica ce se mandreste cu multe tipuri de costume populare. Ele sunt alcatuite in general din valnic, catrinta, camasa, borangic, si se remarca prin folosirea in mare parte a negrului in decorarea pieselor.

In Valcea insa catrintele, camasile si valnicele se coloreaza in albastru si rosu aprins.

In ceea ce priveste costumul popular barbatesc oltenesc, acestea sunt mai simple comparativ cu cele femeiesti, nefiind foarte diferite de la o zona la alta. Pieptarele si cojoacele sunt pastrate pentru ambele sexe, diferentele aflandu-se la nivel de decoratiuni, care sunt mai abundente pe suprafata costumelor feminine.

Banat

Costumul femeiesc, in comparatie cu cel barbatesc,  prezinta o mare diversitate a decorului brodat. De la nastere si pana la moarte, costumul este menit sa urmeze omul prin toate etapele vietii sale, fiind un purtator de simboluri.

Zona Banatului se remarca printr-o incredibila diversitate de table si salbe, brauri, oprege de bani, tulbente sau capite alaturi de piecenisi si fruntari, dar si ace de argint cu care se orneaza baticele menite sa sustina parul impletit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *