Talibanii s-au retras din conferința de pace de la Istanbul / Nouă amânare a încetării ostilităților în Afganistan – International

Talibanii au anunțat luni că nu vor participa la conferința de pace care era programată să aibă loc cu guvernul afgan vineri la Istanbul, relatează Bloomberg.

„Poziția noastră actuală este că nu putem participa la conferință”, a Mohamed Naeen, purtătorul de cuvânt al grupării islamiste, într-un mesaj text trimis Bloomberg.

Acesta a precizat însă că „încă luăm în considerare” participări la discuții în viitor.

Cele două părți erau așteptate să ajungă la o înțelegere politică vineri la Istanbul care să demareze eforturile de a pune capăt conflictului care macină de 20 de ani Afganistanul.

Potrivit Bloomberg, guvernul de la Kabul „a pregătit un proiect de acord de pace care a fost redactat în concordanță cu oferta SUA” de a înlocui guvernul președintelui Ashraf Ghani cu un guvern interimar (deși Ghani se opune ideii).

Propunerea ar include și o ofertă de încetare imediată a ostilităților.

SUA a mediat întâlnirea de vineri care urma să aibă loc sub egida ONU, sperând că va deschide calea retragerii trupelor americane din Afganistan înainte de termenul limită de 1 mai convenit anterior cu talibanii.

Delegați din SUA, Rusia, Iran, China și Pakistan urmau să participe de asemenea la întrunire.

Citește și:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *