Cum functioneaza o baterie auto

cum cumperi o baterie auto

O baterie auto este conceputa pentru a stoca energie si a o elibera atunci cand este nevoie. Intr-o baterie auto buna, complet incarcata, tensiunea este de cel putin 12 volti iar aceasta elibereaza electricitate atunci cand este creat un circuit electric intre polul pozitiv si cel negativ, in cazul de fata cum ar fi electromotorul masinii.

Datorita electromotorului care este cuplat la bateria auto, acesta va sta pornit atata timp cat motorul este pornit.Electromotorul care este cuplat la bateria auto, atata timp cat va sta pornit va consuma energie direct din baterie. In acelasi timp apare si procesul invers de incarcare prin care electromotorul incarca bateria auto.

Ce se afla intr-o baterie auto?

  1. Terminalul bateriei

Bornele bateriei auto sunt conectate in interior la placile pozitive si cele negative. Acestea reprezinta interfata dintre bateria auto si sistemul electric al vehiculului.

  • Acidul din interiorul bateriei auto

Acidul ce se afla in bateria auto, este o solutie de acid sulfuric in proportie de 38 % si restul apa demineralizata. Aceasta solutie este o componenta principala a bateriei auto, care ajuta la acumularea energiei in baterie.

  • Lamelele conductoare

Lamelele conductoare din interiorul bateriei, sunt de fapt legatura dintre interiorul si bornele bateriei auto. Aceste faciliteaza conexiunea electrica la bornele bateriei.

  • Placa negativa a bateriei auto

Aceasta este formata dintr-o grila metalica cu material activ de plumb spongios.

  • Placa pozitiva a bateriei auto

Aceasta este formata dintr-o grila metalica  si material activ de dioxid de plumb.

  • Separatorul placilor

Separatorul din interiorul bateriei auto, este un material de polietilena care separa cele doua placi,pozitiva si negativa pentru a asigura un flux eficient de curent electric.

  • Capacul bateriei auto

Acesta este realizat din rasina de polipropilena, un material rezistent la acizi si este sigilat pe carcasa bateriei auto.

  • Carcasa bateriei auto

Compusa din acelasi material, carcasa este special conceputa sa formeze un sistem electric din placile pozitive si negative, lamelele de legatura si solutia de electrolit. Rasina de polipropilena este folosita la partea exterioara a bateriei deoarece are caracteristica de minimizare a vibratiilor si prelungirea duratei de viata a bateriei auto.

Ce rol are bateria auto in pornirea motorului?

In momentul in care ai introdus cheia si pus-o pe modul pornire sau ai apasat butonul de pornire al masinii tale, un semnal este trimis catre bateria auto. La primirea acestui semnal, bateria auto transforma energia chimica  in energie electrica si o livreaza catre alternator care la randul lui porneste motorul. De asemenea dupa ce trimite curentul electric catre alternator, bateria auto va alimenta si ceilalti consumatori electrici.

  1. Voltajul bateriei auto

Tensiunea este de fapt, potentialul electric de care dispune bateria auto. Cele mai multe dintre ele au minim 12 volti. Acest tip de baterie auto are 6 celule cu o incarcare maxima de 2,1 volti incarcate complet, iar atunci cand tensiunea din bateria auto scade, automat scade si performanta bateriei.

Tensiunea bateriei auto depinde foarte mult de concentratia de acid sulfuric. Pentru a avea o tensiune de 12,6 volti, procentul de acid sulfuric ar trebui sa fie de minim 35 % din lichidul de electrolit.

  1. Reactia chimica produsa in bateria auto

Energia electrica dintr-o baterie auto este generata de fapt de o reactie chimica. In cazul unei baterii auto ce functioneaza cu acid de plumb si amestec de acid sulfuric cu apa demineralizata reactioneaza cu materialul activ din interiorul bateriei, iar in acest fel produce si distribuie curentul electric.

Pe masura ce bateria auto se descarca, reactia chimica dintre acidul sulfuric si materialul activ formeaza un compus diferit, iar concentratia de acid sulfuric scade.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *