Cum te pregătești de concediu. 5 pași de urmat

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Urmează să pleci într-o călătorie în perioada următoare? Cel mai probabil deja ești foarte entuziasmat, însă nu uita că trebuie să urmezi câțiva pași dacă vrei să te asiguri că vei avea un concediu excepțional.

Pregătește toate actele necesare

Înainte de a-ți planifica vacanța, asigură-te că ai toate actele necesare valabile. Lista include:

  • carte de identitate;
  • pașaport, dacă destinația se află în afara Uniunii Europene;
  • vaccinuri sau analize speciale, în funcție de cerințele țării;
  • permisul de conducere, certificatul de înmatriculare al mașinii, cartea de identitate a mașinii, asigurarea auto de răspundere civilă (Cartea Verde) și asigurarea CASCO (opțional), dacă vei călători cu mașina;
  • certificatul digital UE privind COVID, valabil pentru cei care au fost vaccinați, au un rezultat negativ la un test PCR efectuat în ultimele 3 zile sau au trecut prin boală.

Dacă urmează să călătorești în străinătate, asigură-te că ești la curent cu cerințele țării respective, în special în ceea ce privește restricțiile împotriva pandemiei. Recent, cele mai multe țări din UE au introdus, pe lângă certificatul de vaccin, și testarea obligatorie. Află care sunt cele mai mici prețuri la testele Covid-19 PCR & Antigen pentru a economisi bani.

Stabilește obiectivele turistice principale

Următorul pas este să îți pregătești itinerarul. Caută o listă cu toate obiectivele importante din țara sau orașul pe care le vei vizita. Apoi, sortează-le în funcție de prioritate: unde vrei neapărat să ajungi, ce nu e obligatoriu, dar ți-ar plăcea să vezi și ce nu te interesează deloc.

Verifică orarele obiectivelor, dar și cât durează o vizită, aproximativ. Împarte-le pe zile, astfel încât să ajungi la tot ce îți dorești, dar fără să te epuizezi. Nu uita să lași loc și pentru pauza de masă!

Caută cea mai potrivită cazare

Cei mai mulți oameni își aleg cazarea în funcție de buget, însă acesta nu este singurul criteriu pe care trebuie să îl iei în calcul. 

Verifică distanța față de obiectivele la care vrei să ajungi și optează pentru o cazare suficient de apropiată. Dacă alegi ceva mai ieftin, dar ești nevoit să schimbi zilnic multe mijloace de transport, vei ajunge să cheltui mai mulți bani. În plus, vei irosi timp prețios.

Fă-ți bagajul în mod inteligent

Începe prin a afla cum va fi vremea în perioada respectivă, dar pregătește-te și pentru surprize. Un pulover, o pelerină de ploaie sau o eșarfă mare nu ocupă mult spațiu în bagaj și te vor salva în caz că se strică vremea.

De asemenea, ține cont și de cultura țării. Dacă te duci în Egipt, de exemplu, e recomandat să ai o ținută decentă. Femeile ar trebui să evite fustele și rochiile scurte, maieurile sau decolteurile generoase.

Nu în ultimul rând, pregătește-ți ținutele și în funcție de activitățile pe care le-ai plănuit. La operă te îmbraci mult mai elegant decât la muzeu, iar la un parc de distracții trebuie să te concentrezi pe confort.

Informează-te referitor la înșelătoriile din zonă

Oricât de sigură este destinația pe care ai ales-o, niciodată nu strică să fii informat! Cele mai populare înșelătorii includ:

  • taximetrul „stricat” și suprataxarea (în special în apropierea aeroporturilor sau gărilor);
  • băutură vărsată „din greșeală” pe haine, urmată de curățarea acesteia – și dispariția cu portofelul (nu lăsa necunoscuți să te atingă, dacă cineva te-a murdărit du-te la o toaletă să te cureți);
  • persoana care „te ajută” la ATM, însă îți fură codul PIN și cardul (nu lăsa pe nimeni să stea lângă tine la bancomat și acoperă întotdeauna tastatura atunci când introduci codul);
  • bilete false pentru transportul în comun (nu cumpăra bilete de la oameni necunoscuți de pe stradă, ci doar de la casele oficiale).

Ține cont de recomandările de mai sus și îți garantăm că vei avea o vacanță minunată!

spot_imgspot_img