De ce sunt poveștile importante pentru copii

Cărțile sunt importante în viața noastră, iar cărțile Editurii Litera nu fac excepție. V-ați întrebat vreodată de ce copiilor le plac atât de mult poveștile? De ce chiar și adulții rămân cu această plăcere și le place să se uite la filmele de animație sau citesc cu plăcere povești propriilor copii, deși întotdeauna cunosc finalul, ba chiar și povestea? Universul poveștilor este fascinant, misterios, adesea plin de magie, populat cu personaje fantastice, imaginare. Nici un copil nu rezistă unui asemenea tărâm. Poveștile citite împreună cu părinții au o multitudine de beneficii asupra dezvoltării emoționale și cognitive a copiilor. Iată-le pe cele mai importante.

  • stimulează copiilor imaginația, creativitatea: nu numai că ajung să cunoască o lume fantastică și personaje de basm, dar învață să se folosească de imaginație pentru a înțelege mai bine sau pentru a recrea alte aventuri sau finaluri de poveste. Este recomandat pentru cei mici să-și conceapă propriile lor povești, la început cu ajutorul părinților.
  • fac mai puternică relația dintre părinte și copil: pentru că părintele este la început cel prin intermediul căruia copilul își primește povestea, între cei doi se leagă o relație pe termen lung. 
  • îi învață ce este toleranța: copilul învață să accepte o lume fantastică populată de tot felul de viețuitoare magice, de la dragoni și zmei până la albine și furnici care conduc propriile regate. Cei mici învață prin intermediul poveștilor că nu este nevoie neapărat de putere pentru a deține controlul asupra unei situații și că uneori cel mic poate schimba cu totul povestea, dacă este suficient de isteț și curajos și știe când și cum să acționeze. 
  • îi învață ce este bine și ce este rău: nu este vorba numai despre activități precum spălatul pe mâini, sau pe dinți, ci și despre cum ajuți pe cel de lângă tine, cum împarți, cum devii un bun prieten, cum îi ocrotești pe cei mai mici sau neajutorați. Viața nu vine cu aceste reguli învățate de-a gata, ele se învață pe parcurs, iar cele mai bune lecții sunt cele care vin din povești, pentru că acestea au și situații mai ușor de înțeles și de ținut minte. Nu există zmei în realitate, dar de ce zmeul cel rău a ajuns să fie învins în luptă dreaptă de Făt Frumos, ajutat de regina albinelor și de regina furnicilor asta da, este o întâmplare pe care cel mic o va ține minte. Foarte benefice sunt și fabulele, din acest punct de vedere, pentru că de cele mai multe ori acestea au la final o morală, prin intermediul căreia cel mic învață ce este dreptatea, bunătatea, cinstea, prietenia. 
  • îi învață să comunice: simplul fapt că îi ascultă pe părinți citind le dezvoltă copiilor abilitățile de comunicare. Copiii întreabă, ascultă răspunsurile, revin cu întrebări până își clarifică neînțelegerile. Se obișnuiesc să întrebe, să comenteze, să-și exprime emoțiile. De asemenea, foarte important, își dezvoltă vocabularul, își măresc aria de înțelegere. Încep să înțeleagă lucruri pe care nu le știau, fiindcă nu mai auziseră niciodată despre ele. 
  • le stimuleaza memoria: poți observa asta foarte ușor dacă citești de mai multe ori celui mic aceeași poveste. Vei observa că după a doua sau a treia lectură copilul poate reproduce pasaje întregi. 
  • îi împrietenesc cu lectura: în mod normal, cărțile de povești mai ales îi vor face pe cei mici să înțeleagă la ce este bună o carte: pentru că din ea află lucruri interesante, amuzante, este ceva ce le stârnește curiozitatea. O carte nu este și nu trebuie să fie pentru nimeni o corvoadă, ci o aventură. Chiar dacă mai târziu același copil va descoperi jocurile pe computer, televizorul, cărțile în diverse formate, el va ști să se întoarcă mereu la carte și la lectură fiindcă a deprins esențialul încă din copilărie. 
  • îi ajută să aibă performanțe școlare: un copil căruia i s-a citit sau citește multe povești în copilărie va dezvolta, în timp, o mare capacitate de concentrare și învățare. Explicația este foarte simplă și are legătură cu faptul că discipline precum matematica, fizica, biologia, chimia  vin după ce copilul a învățat alfabetul, adică după ce a învățat să scrie și să citească. 
  • poveștile au un rol terapeutic: îi ajută pe copii să gestioneze mai ușor anumite situații de viață. Poveștile îi ajută să recunoască mai ușor binele și răul, iar faptul că de cele mai multe ori în povești binele este cel care învinge, îi ajută pe ei să fie mai încrezători în forțele proprii și să fie mereu de partea binelui. 

Poate nu cel din urmă motiv pentru care poveștile fac bine copiilor este acela că părinții sunt cei care controlează la ce fel de informații ajung la cei mici. Acest lucru se va schimba dramatic atunci când copilul va crește, tocmai de aceea copilul are nevoie de o bază solidă de plecare atunci când este vorba de lecturile pentru care optează. Poveștile nu sunt nici pe departe simple momente recreative, sunt deopotrivă și educaționale. Tocmai de aceea, lectura în general și lectura poveștilor în special trebuie încurajată.   

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *