Demersuri pentru finalizarea aderării României la spaţiul Schengen

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Lucian Bode a participat, joi, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne.

Pe agenda discuţiilor au figurat subiecte precum starea generală a spaţiului Schengen, operaţionalizarea Sistemului de Informaţii Schengen, implementarea interoperabilităţii, azilul şi migraţia, respectiv agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei din perspectiva securităţii interne.

„În contextul discuţiei despre funcţionarea spaţiului Schengen, le-am solicitat partenerilor europeni finalizarea procesului de aderare a României la spaţiul Schengen în cursul acestui an şi am reconfirmat sprijinul nostru în privinţa consolidării securităţii UE. Salut poziţia mai multor omologi care au cerut în intervenţiile avute finalizarea procesului de aderare a României la spaţiul Schengen în cursul acestui an. Totodată, în cadrul dezbaterilor avute le-am solicitat partenerilor europeni ca discuţiile privind extinderea spaţiului Schengen să nu fie alterate de cele privind combaterea migraţiei ilegale. În acest sens, chiar dacă nu se află pe rutele de migraţie înspre UE, am dat asigurări că România va rămâne implicată în eforturile regionale de reducere a fluxurilor de migraţie înspre UE şi în găsirea unor soluţii care să sprijine statele membre afectate de migraţia ilegală”, a scris Bode pe Facebook.

În ceea ce priveşte implementarea „interoperabilităţii”, Bode spune că a evidenţiat resursele şi eforturile importante care sunt alocate la nivel naţional pentru implementarea sistemelor europene de informaţii şi am exprimat necesitatea ca operaţionalizarea acestora să se realizeze în calendarul agreat.

„România alocă importante resurse naţionale pentru implementarea sistemelor europene de informaţii, ca parte a eforturilor noastre de a contribui la securitatea spaţiului Schengen. La nivel naţional, am pus în funcţiune un mecanism instituţional complex de monitorizare a gradului de implementare a sistemelor, ceea ce a făcut ca România să fie printre statele membre care nu au înregistrat întârzieri în implementare. Referitor la subiectul abordat în cadrul prânzului de lucru, am salutat lansarea unui dialog structurat cu autorităţile ucrainene privind securitatea internă şi am exprimat susţinerea României faţă de o posibilă misiune civilă a UE în Republica Moldova pentru consolidarea securităţii şi rezilienţei acesteia”, adaugă ministrul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește News20 pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Nationalul, News20, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Nationalul. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Nationalul.

Conținutul website-ului www.news20.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea NEWS20. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@news20.ro.

spot_imgspot_img