Echipamente bucatarie: gaz sau electric?

alegerea de echipamente bucatarie

bucatarii profesionale

In domeniul de echipamente HoReCa profesionale, exista printre cumparatori, si specialisti deopotriva o intrebare care da batai de cap: gaz sau electric? Fie ca este vorba despre un cuptor rational profesional, aragaz sau plita, decizia de achizitie depinde de mai multi factori. De cele mai multe ori, principalul aspect este legat de tipul spatiului in care aceste echipamente bucatarie vor fi folosite.

Diferenta dintre echipamente bucatarie cu gaz sau electrice

Pentru inceput, trebuie specificat faptul ca echipamentele cu gaz (in special gaz natural) sunt mai ieftine decat electricitatea. De ce? Ganditi-va ca puteti plati ca gazul sa fie pompat in locatia dumneavoastra dupa ce este rafinat sau puteti plati pentru minarea de carburant rafinat, incalzirea apei care se transforma in abur pentru a invarti o turbina, care este convertita in electricitate, care este apoi transmisa catre locatia dumneavoastra.

Cu toate acestea, doar pentru ca gazul este mai ieftin, nu inseamna ca este neaparat o solutie mai buna, sau chiar mai ieftina, in anumite cazuri. De exemplu, pentru afacerile cu mancare de tipul “food truck”, gazul este folosit pentru cuptoare si aragazuri, insa tot este nevoie de electricitate pentru frigidere si congelatoare. In acest caz, cea mai eficienta solutie este utilizarea unor echipamente bucatarie electrice.

Avantaje cuptoare electrice:

  • Coacerea mancarii se realizeaza mult mai rapid si uniform, multumita sistemului de ventilare integrat.
  • Beneficiezi de mai multe functii integrate, precum: decongelare, gatire cu ventilator, quick cooking, programe presetate de gatire, in functie de retete, autocuratare si multe altele.
  • Montaj rapid, practic pentru zonele fara racordare la reteaua de gaze

Dezavantaje pentru cuptoare electrice:

  • Costuri mai mari.
  • Modelele inferioare consuma mai mult.
Avantaje cuptoare pe gaz:
  • Costuri reduse.
Dezavantaje cuptoare pe gaz:
  • Mentinerea temperaturii constante pe termen lung este dificila, avand in vedere fluctuatiile de presiune a gazului.
  • Implementarea unei gauri de aerisiere pentru avacuarea gazului.
  • Lipsa unei distributii uniforme a caldurii, care va rezulta in mancare arsa sau gatita doar pe o parte.

In final, la o privire de ansamblu, decizia cu privire la echipamente bucatarie cu gaz sau electrice se reduce la costuri. Asta pentru ca este clar ca prin achizitionarea unui cuptor sau aragaz electric veti beneficia de performanta crescuta, cat si de functii diverse. Cu toate acestea, veti avea mai mult de platit la factura lunara. Dumneavoastra ce echipamente bucatarie folositi si care considerati ca este alegerea potrivita?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *