ELCEN, reacție foarte dură în războiul apei calde: Gabriela Firea minte în continuare opinia publică pentru a ascunde neputința de a gestiona termoficarea din București – Energie

​Reprezentanții producătorului de energie termică ELCEN consideră că primarul general încă în funcție, Gabriela Firea, “dezinformează și minte în continuare opinia publică pentru a ascunde neputința de a gestiona termoficarea din București și dezastrul pe care l-a definitivat în timpul mandatului său”. Potrivit unui comunicat ELCEN, Gabriela Firea a afirmat în mod mincinos și cu vădită rea-intenție faptul că „Toată perioada de campanie şi precampanie s-a oprit intenţionat apa caldă de către Guvern, furnizând cu picătura prin CET-uri, ca să fie ostilă faţă de mine populaţia, deşi agentul termic este produs de către CET-uri, care aparţin de Guvern”.

ELCEN susține că furnizează agentul termic la parametri optimi de funcționare conform solicitărilor Termoenergetica. Și în perioada indicată de Gabriela Firea, CET-urile ELCEN aflate în funcțiune au furnizat agent termic în parametri corespunzători, în conformitate cu comanda zilnică contractuală a Termoenergetica, mai precizează ELCEN.

Reprezentanții companiei mai spun că deși agentul termic pleacă de la ELCEN în parametri optimi, starea deplorabilă în care se află rețeaua de transport și distribuție ca urmare a indiferenței Primăriei Municipiului București, a condus la triplarea pierderilor din 2016 până în prezent (aprox. 800t/h în 2016 – aprox. 2200 t/h în 2020) și la dublarea pierderilor în doar 1 an (aprox. 1200 t/h în 2019 vs. aprox. 2200 t/h în prezent), astfel că apa fierbinte produsă și livrată de ELCEN până la gardul centralelor, se scurge în pământ, iar sistemul funcționează la limita de avarie.

ELCEN asigură locuitorii Capitalei racordați la sistemul centralizat de încălzire că, în ciuda stării tehnice dezastruoase a conductelor de termoficare, determinată de lipsa de investiții, societatea depune toate eforturile necesare de furnizare a agentului termic, în condiții optime, către Termoenergetica.

ELCEN consideră că orice formă de ostilitate a populației față de Primăria Municipiului București în timpul mandatului Gabrielei Firea în legătură cu lipsa apei calde, este cauzat de dezinteresul pe care aceasta, împreună cu echipa sa, l-au manifestat în cei 4 ani de mandat față de termoficarea din București, preferând să cheltuiască banii publici pe orice altceva decât pentru modernizarea rețelelor aflate într-o stare tehnică gravă.

“Cheltuielile uriașe investite in imaginea Gabrielei Firea în defavoarea investițiilor, incapacitatea de a atrage fondurile europene nerambursabile esențiale pentru modernizarea rețelelor, precum și nerespectarea în mod repetat a obligațiilor de plată pentru energia termică livrată sunt cauzele manifestării ostilității opiniei publice față de acest mandat dezastruos pentru București”, arată ELCEN.

“Gabriela Firea a manifestat tot timpul dezinteres pentru infrastructura critică a Capitalei prin neonorarea obligațiilor asumate de către PMB, condamnând RADET la faliment, periclitând grav situația Termoenergetica și compromițând termoficarea din București. Reamintim pe această cale, că Termoenergetica înregistrează datorii restante față de ELCEN în sumă de aprox. 400 milioane de lei, situație ce pune în pericol furnizarea agentului termic în sezonul rece viitor”, se mai arată în comunicatul ELCEN.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *