Experți juridici internaționali asistă Ucraina în investigarea violențelor sexuale comise de ruși

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

O echipă internațională de consilieri juridici a lucrat în ultimele zile cu procurorii locali din orașul Herson, care a fost recucerit de Ucraina, în timp ce aceștia au început să strângă dovezi ale presupuselor infracțiuni sexuale comise de forțele ruse, ca parte a unei investigații la scară largă, relatează Reuters.

Câmpul de luptă din regiunea HersonFoto: Jose Hernandez / Shutterstock Editorial / Profimedia

Vizita unei echipe de la Global Rights Compliance, o fundație specializată în justiție internațională umanitară și de drepturile omului cu sediul la Haga, nu a fost raportată anterior.

Eforturile lor fac parte dintr-un efort internațional mai amplu de a sprijini autoritățile ucrainene copleșite, în timp ce încearcă să-i tragă la răspundere pe ruși pentru crimele pe care le-ar fi comis în timpul conflictului, acum vechi de aproape 10 luni.

Acuzațiile de viol și alte abuzuri apărut în toată țara imediat după invazia Rusiei din 24 februarie, conform relatărilor adunate de Reuters și ale organismului de anchetă al ONU.

Moscova, care spune că desfășoară o „operație militară specială” în Ucraina, a negat săvârșirea de crime de război sau vizarea civililor, iar Kremlinul neagă acuzațiile de violență sexuală din partea armatei ruse în Ucraina.

Rusia acuză „zvonuri și bârfe”

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns imediat la întrebări.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat pe 9 decembrie că un raport al ONU privind drepturile omului despre atacurile rusești asupra civililor se bazează pe „zvonuri și bârfe”, iar Moscova a acuzat forțele ucrainene de represalii brutale împotriva civililor care au cooperat cu forțele ruse.

Amploarea misiunii procuraturii ucrainene este descurajantă, în timp ce numărul presupuselor crime internaționale ajung la zeci de mii, iar războiul din estul și sudul țării face munca, deja complexă, și mai dificilă și mai periculoasă.

„Am venit aici pentru o misiune de trei zile pentru a sprijini Biroul Procurorului General (OPG), și în special echipa care investighează violența sexuală legată de conflict”, a declarat Julian Elderfield, unul dintre consilierii juridici care au participat la vizita din Herson care a avut loc de joi până sâmbătă.

„Este vorba de a pune întrebările potrivite, de a urmări linii de investigație unice sau diferite, care altfel nu ar fi fost urmărite de anchetatorii locali”, a declarat el sâmbătă pentru Reuters la Herson.

Hersonul a fost ocupat de forțele ruse luni de zile înainte ca trupele ucrainene să-l recucerească la începutul lunii noiembrie, într-una dintre cele mai mari înfrângeri militare ale Moscovei de până acum.

Unii localnici care au rămas în timpul ocupației au descris că au fost reținuți și torturați de ruși, repetând acuzațiile făcute de ucraineni pe teritoriul care a fost revendicat de forțele locale în ultimele luni.

Peste 50.000 de presupuse incidente legate de crime internaționale au fost raportate de procurorul general al Ucrainei de la invazia pe scară largă a Rusiei.

spot_imgspot_img