
Mark Gitenstein, fostul ambasador al SUA în România. București, 12 decembrie 2012.
Sursa foto: DANIEL MIHAILESCU / AFP / Profimedia
Fostul ambasador al SUA la București, Mark Gitenstein, afirmă că există „dovezi substanțiale” care arată că serviciile secrete rusești au intervenit în alegerile prezidențiale din România „pentru a-și promova candidatul favorit”.
Într-un articol de opinie publicat luni, în euobserver, intitulat „Agonia României”, fostul ambasador notează că „anularea alegerilor este un act pe cât de extraordinar, pe atât de îngrijorător”, iar „interferențele Rusiei în alegerile unui stat membru al UE și al NATO sunt la fel de problematice”.
Mark Gitenstein nu-l numește, însă, direct pe Călin Georgescu în articolul său.
Ce scrie fostul ambasador american în România:
- „România a fost mult pe prima pagină a actualității în ultima vreme, iar veștile nu sunt bune. O mare parte a atenției a fost concentrată pe așa-numita controversă TikTok, în care serviciile secrete rusești ar fi intervenit în alegerile recente pentru a-și promova candidatul favorit.
- Există dovezi substanțiale că acest lucru s-a întâmplat cu adevărat. Ca urmare, cea mai înaltă instanță din România a anulat alegerile, care au fost reprogramate pentru luna mai.
- Anularea alegerilor este un act pe cât de extraordinar, pe atât de îngrijorător.
- Interferența Rusiei în alegerile unui stat membru al UE și al NATO este la fel de problematică. România este un membru puternic al alianței NATO, cu peste 10.000 de soldați planificați să fie prezenți la Constanța, cu sisteme critice de apărare antirachetă la Deveselu și cu alte planuri de extindere a (prezenței) trupelor NATO în alte părți ale României.
- Am fost ambasador al SUA în România în administrația Obama și sunt de origine română. Am o profundă afecțiune pentru această țară și sunt mândru să fac parte dintr-un grup de foști ambasadori ai SUA în România sub președinții Clinton, Bush, Obama, Trump și Biden, care știu că împărtășesc îngrijorarea mea cu privire la ceea ce se întâmplă acolo.
- Deși am călătorit în România de peste două zeci de ori după ce mi-am părăsit postul în 2012, m-am întors o singură dată în ultimii trei ani. Dar țin legătura frecvent cu cei în care am încredere acolo.
- Împărtășesc îngrijorarea profundă cu privire la interferența străină și susțin cu tărie investigațiile efectuate de Comisia Europeană în temeiul «Digital Services Act» și de guvernul român cu privire la încălcarea legislației electorale. Cred, de asemenea, că problemele sunt mult mai profunde.
- La fel cum vedem în alte părți ale Europei, nemulțumirea profundă față de guvernare a creat o atmosferă toxică în care dezinformarea și propaganda prosperă.
- Unii indicatori economici se îmbunătățesc, iar în ultimul timp tot mai mulți români se întorc acasă, însă percepția publică asupra guvernării actuale este destul de slabă, la fel ca în mare parte din regiune.
- Extrema dreaptă, autohtoniștii și trolii ruși vor continua să agite spiritele în România și în alte state membre ale UE.
- Oligarhii acaparează mass-media.
- Comisia Europeană ar trebui să finalizeze și să facă publice concluziile investigației sale privind interferența Rusiei înainte ca alegătorii să se întoarcă la urne în luna mai. La fel și autoritățile române ar trebui să raporteze cu privire la ancheta lor privind încălcarea legislației electorale.
- Comisia Europeană ar trebui să facă din salvarea mass-mediei locale prin sprijinirea investițiilor de capital în mass-media un element central al agendei sale de guvernare, la fel cum a făcut pentru vehiculele electrice. Captura oligarhică și politică și prăbușirea mass-media în România și în alte state membre ale UE reprezintă un eșec moral și de piață. Mass-media independentă este o infrastructură esențială pentru democrație în UE, la fel ca în Statele Unite.
- Capturarea oligarhică și politică și prăbușirea mass-media în România și în alte state membre ale UE reprezintă un eșec moral și de piață. Mass-media independentă este o infrastructură esențială pentru democrație în UE, la fel ca în Statele Unite.
- Dar, cel mai important, partidele politice stabilite trebuie să ofere soluții la problemele cronice cu care se confruntă românii obișnuiți. Sunt încrezător că există lideri politici care au talentul politic și de substanță pentru a face acest lucru. Dar dacă nu o fac, extrema dreaptă, autohtoniștii și trolii ruși vor continua să agite spiritele în România și în alte state membre ale UE.
- Acum este momentul să acționăm, în România, în Europa Centrală și de Est și în Statele Unite. Pentru că ceea ce se întâmplă în România ne va afecta în cele din urmă pe toți. Așa cum spunea președintele Reagan în ultimul său an de mandat, referindu-se la Europa: «Păstrarea unei Europe pașnice, libere și democratice este esențială pentru păstrarea Statele Unite pașnice, libere și democratice»”.
Mark Gitenstein a fost ambasador al SUA la București între august 2009 și decembrie 2012.
Pe 6 decembrie anul trecut, Curtea Constituţională a României (CCR) a anulat rezultatele primului tur al alegerilor prezidenţiale, desfășurat pe 24 noiembrie, câştigat de Călin Georgescu, în baza unor documente desecretizate de CSAT, primite de la SRI, SIE, MAI şi STS.
Rapoartele SRI vorbesc despre o operațiune pregătită din timp, în favoarea lui Călin Georgescu și care are „modul de operare al unui actor statal”.
În documentele serviciilor secrete, se arată că Georgescu a încălcat legislaţia electorală referitoare la finanţarea campaniei pentru alegerile prezidenţiale, după ce a raportat la Autoritatea Electorală Permanentă zero cheltuieli, în condiţiile în care SRI şi MAI au indicat faptul că finanţarea campaniei pe TikTok a fost realizată de Bogdan Peşchir şi s-a ridicat la un milion de euro, din care TikTok a recunoscut că a primit 381.000 de dolari.