Friteuză: Cum să folosești o friteuză în mod sigur și sănătos, fără a compromite gustul alimentelor

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Friteuza este aparatul ingenios care nu lipsește din nici măcar o singură bucătărie modernă din ziua de astăzi. Acesta este menită să mențină valoarea nutritivă a alimentelor care urmează să fie gătite în interiorul ei, să le prepare în așa fel încât acestea să fie crocante și o delicatesă pentru tine.

În plus, friteuza este un echipament profesional pentru bucătării care este potrivit în fiecare bucătărie, datorită siguranței pe care ți-o oferă în timpul gătitului. Acest articol îți va oferi sfaturi în legătură de cum să procedezi pentru a nu se întâmpla vreun accident neplăcut și neprevenit.

De altfel, chiar dacă alimentele pe care le vei prepara vor fi gătite în ulei, acestea pot să-și păstreze valoarea nutritivă și să nu-și piardă gustul original care dă savoare rețetei tale.

Cum să alegi tipul de ulei potrivit pentru rețetele tale

Mâncărurile preiau aroma din toate ingredientele care sunt folosite pentru realizarea rețetei, astfel că și uleiul este un element esențial în acest proces. Nu doar că aroma este diversificată de către ulei, dar poate să facă mâncarea mult mai sănătoasă și mult mai benefică pentru organismul tău.

Există o diversitate destul de mare de uleiuri care poate să fie folosită în friteuză. Așadar, un prim tip de ulei care să fie utilizat în friteuză este uleiurile care au un punct de fumegare mult mai ridicat. Prin folosirea acestuia în friteuză, mâncarea nu se oxidează sau strică la fel de repede.

Dacă optezi pentru uleiuri cu punct de fumegare care este mult mai scăzut, atunci vei avea o surpriză neplăcută în ceea ce privește calitatea și gustul preparatelor. Prin utilizarea uleiurilor cu punct de fumegare crescut, ca de exemplu, uleiul de măsline, de porumb sau de floarea-soarelui, oferă un gust demențial preparatelor și proprietățile nutritive vor rămâne în preparatele respective.

De asemenea, uleiurile care beneficiază de acizi grași nesaturați, cum ar fi, uleiul de măsline, previne bolile cardiovasculare datorită acizilor monosaturați grași care se află în componența lui. De astfel, uleiul de avocado este o variantă sănătoasă pentru gătirea preparatelor în friteuza.

Uleiurile cu un conținut mare de grăsimi saturate, ca de exemplu, uleiul de cocos sau de palmier pot să afecteze organismul, prin apariția bolilor cardiovasculare care au fost declanșate de către consumul acestor uleiuri. Așadar, încearcă să le eviți pe cât posibil și să le înlocuiești cu o variantă sănătoasă.


Descoperă Aromele Perfecte: Alege Friteuza Potrivită

Care este timpul și temperatura potrivită pentru gătit

Pentru ca gustul, aromele, textura și preparatele să fie potrivite și gata pentru fi mâncate, acestea trebuie să fie gătite în friteuza cu aer cald pentru un anumit timp și la temperatura potrivită pentru fiecare aliment.

Temperatura trebuie să fie stabilită de la început pentru fiecare aliment în parte. De astfel, fiecare aliment este menționat în cartea cu instrucțiuni a friteuzei, unde sunt menționate temperaturile la care trebuie să fie alimentele gătite pentru a fi corect preparate. Prin respectarea acestor reguli, alimentele nu vor fi semi-crude sau mult prea gătite.

Dacă temperatura este prea mică duce la o absorbție semnificativă de ulei pentru alimentele respective, astfel alimentele nefiind crocante și ajungând să fie preparate grase. În schimb, dacă gătești alimentele la o temperatura prea mare acestea riscă să se ardă, uleiul poate de asemenea să fie afectat și astfel gustul nu mai este același.

Timpul de preparare a delicateselor culinare este și el extrem de important pentru ca acestea să poată fi consumate în cea mai bună formă. Așadar, dacă timpul de gătire este prea scurt, alimentele nu sunt la fel de gustoase, fiind câteodată puțin crude. Iar, dacă sunt gătite pentru un timp prea lung, acestea își vor pierde anumite vitamine pe care le oferă organismului, și gustul și textura vor fi afectate.

Pentru ca ele să fie gătite într-un mod potrivit pe friteuza cu aer cald este important ca acestea să fie așezate într-un singur strat, astfel căpătând o textură crocantă. Pe lângă acest aspect, căldura și aerul vor circula lejer printre alimente, ceea ce va face ca acestea să fie extraordinar de delicioase.

Dacă alimentele ajung să se suprapună sau nu le aranjezi corespunzător pe friteuza fără ulei, acestea nu vor beneficia de circulația aerului și a căldurii, astfel că ele nu vor fi la fel de reușite la momentul degustării.

De altfel, pentru ca fiecare preparat să aibă gustul dorit de tine, trebuie să te asiguri că acesta este pregătit de dinainte. Astfel că în momentul în care acesta este introdus în friteuză să fie gata de gătit.

Ia în considerare fiecare sfat și detaliu care îți este oferit în cartea specială cu instrucțiuni, care vine la pachet cu friteuza fără ulei, astfel ca mâncarea să iasă delicioasă și fără a avea gusturi neplăcute în farfurie.

Care sunt pașii pentru a nu te răni în momentul folosirii friteuzei

Friteuza este un instrument casnic care poate să te accidenteze în momentele de neatenție. Așa că asigură-te că citești fiecare detaliu important din cartea cu instrucțiuni și că le respecți ca și atare. Un prim pas pe care trebuie să-l respecți în momentul folosirii friteuzei, este de a curăța alimentele de excesul de apă, înainte de a le introduce în friteuză.

Dacă acestea încă mai conțin puțină apă, asigură-te că le usuci corespunzător și doar după aceea le așezi în friteuză. Dacă apa respectivă ajunge pe zona încinsă din friteuză, se va crea stropirea cu ulei, astfel ajung ca tu să te arzi.

Monitorizează preparatele în momentul gătirii lor pe friteuză. Acest ulei închis care ajută alimentele să fie gătite, reprezintă un risc extrem de mare pentru tine. Dacă nu-l supraveghezi, se poate ajunge la accidente majore, generarea de fum, etc.

De asemenea, nu încărca friteuza. După cum am specificat mai sus, circulația de aer și de căldură trebuie să se petreacă în momentul gătirii. Însă, dacă se supraîncarcă, uleiul din friteuză se va scurge sau stropi prin împrejur și se va ajunge la accidentarea ta.

Folosește mănușile speciale pentru manevrarea mâncării în timpul procesului de gătit pentru a nu te accidenta. De altfel, evită hainele care sunt inflamabile și care sunt prea largi, tot pentru a nu te răni. Friteuza trebuie amplasată pe o suprafață plană și stabilă, astfel evitând riscurile majore care se pot întâmpla. Iar întreținerea acesteia trebuie să fie una corespunzătoare și regulată.

spot_imgspot_img