Funeraliile lui Rudolph Valentino, un eveniment unic in istoria Hollywood-ului

Unul dintre cei mai ravniti barbati ai epocii filmului mut, Rudolph Valentino a fost o vedeta absoluta. Valentino – al carui nume de scena era o prescurtare a numelui sau real, Rodolfo Alfonso Raffaello Pierre Filibert Guglielmi di Valentina d’Antonguella – a emigrat din Italia in Statele Unite la varsta de 18 ani. El avea sa devina unul dintre primele sex simboluri de la Hollywood.

Distribuit frecvent in roluri de „latin lover”, Valentino a intrat in constiinta nationala in anul 1921, cand a jucat intr-unul dintre cele mai importante filme mute din toate timpurile, „Cei patru calareti ai apocalipsei”. Mai tarziu in acelasi an, el a jucat rolul principal in controversatul film, „Seicul”.

Ocazional, actorul italian a jucat si roluri obisnuite, dar aspectul sau deosebit – era un barbat inalt, brunet si frumos – l-a facut irezistibil pentru publicul vremii. El era „triumfator de seducator”, potrivit unei surse a vremii.

La 31 de ani, Valentino a murit brusc. In august 1926, Valentino a fost internat brusc din cauza unei crize de apendicita, si o saptamana mai tarziu, a murit de peritonita.

Inmormantarea lui a fost o adevarata nebunie. In primul rand, fanii indurerati aveau sa copleseasca fortele de ordine din New York. Publicatia The Smithsonian scria ca multimea din afara locatiei unde a fost depus sicriul cu trupul lui Valentino insuma peste 100.000 de oameni. In cele din urma, a izbucnit o revolta in timp ce fanii se chinuiau sa il vada pentru ultima data pe celebrul actor.

In acest timp, in camera mortuara, patru garzi de onoare ale Camasilor Negre (despre care se spune ca au fost trimise de Benito Mussolini) au stat langa sicriu. Anchetele ulterioare au relevat ca reprezentantii firmei de pompe funebre care au organizat funeraliile ar fi angajat cele patru garzi ca parte a unei campanii de publicitate – la urma urmei, ce firma de pompe funebre nu ar fi incercat sa isi faca publicitate gratuita la un asemenea eveniment?

Drama nu s-a incheiat acolo. Inainte de moartea sa, Valentino, de doua ori divortat, avea o aventura cu actrita poloneza Pola Negri. Distrusa de durere, Negri a lesinat pe sicriul iubitului ei, iar cand si-a revenit, a sustinut ca Valentino o ceruse de sotie inainte sa moara.

S-a autoproclamat „vaduva” vedetei, a lesinat din nou in fata unui urias aranjament floral pe care ea il trimisese la funeralii si pe care era scris numele ei.

Dar, corpul lui Valentino nu a fost inmormantat la New York. Si-a gasit odihna vesnica la Hollywood, California, orasul care l-a facut vedeta. Pe parcursul drumului pe care sicriul lui Valentino l-a parcurs cu trenul, timp de cinci zile, mii de fani s-au prezentat sa isi ia adio de la vedeta filmului mut. In cele din urma, Valentino a beneficiat de o a doua ceremonie; Pola Negri a participat, desigur, si a lesinat de mai multe ori, spre deliciul reporterilor.

La un an de la moartea lui Valentino, o femeie in negru a fost surprinsa punand un trandafir la mormant. Ea a continuat acest gest mai multi ani la rand, pana cand reporterii locali i-au remarcat prezenta si prima pagina a ziarelor era dedicata „Femeii in Negru”.

Identitatea femeii nu era cunoscuta. In cele din urma identitatea femeii in negru si-a asumat-o Ditra Flame, o femeie care a spus ca fusese vizitata in spital de Valentino, cand ea avea doar 14 ani, moment in care marele actor i-a adus un trandafir rosu. Impresionata de gest, Flame a spus ca ea a vizitat mormantul lui Valentino in fiecare an pentru a-si prezenta respectul. Dintre toate miile de oameni care au transformat inmormantarea lui Valentino intr-un spectacol, cel putin unuia parea sa-i pese cu adevarat de marele actor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *