Importanta fierastraului cu multilame in industria lemnului

Importanta fierastraului cu multilame in industria lemnului

Cu greu ne-am putea imagina cum ar arata industria de fabricare a lemnului daca nu am avea la dispozitie multilame si alte dispozitive care sa despice trunchiul de copac in scanduri si cherestea. Exista mai multe tipuri de fierastraie utilizate in taierea lemnului. In cele ce urmeaza, vom vedea care sunt principalele tipuri. 

Fierastraul circular clasic: orice fierastrau circular poate fi util pentru realizarea taieturilor de lemn. Un astfel de fierastrau trebuie sa fie tinut cu doua maini. Pentru a-l porni sau a-l opri, activati un maner situat in partea din spate a dispozitivului. Manerul frontal al fierastraului circular, este acolo pentru a-l orienta in spatiu. Taierea este dreapta si se poate realiza pe diferite grosimi de lemn. Pentru taiere, adancimea trebuie sa fie predeterminata dinainte. De cele mai multe ori, fierastraul circular conventional este folosit pentru taierea placilor. Poate taia bucati mai groase de lemn, dar acestea nu trebuie sa depaseasca adancimea de taiere. Fierastraul circular are un motor care poate roti lama de la 3000 la 6000 rpm.

Fierastraul circular cu plonjare: fierastraul circular cu plonjare are o caracteristica destul de practica. Spre deosebire de fierastraul circular conventional, lama cu piston nu este fixata si poate cobori in lemn. Odata ce adancimea de taiere a fost setata, porniti fierastraul de scufundare, apoi coborati treptat lama pana la adancimea setata. Prin urmare, este posibil sa incepeti sa taiati o bucata de lemn direct in mijloc. Lama este protejata de un invelis care se regleaza in functie de miscarile lamei, protejandu-l pe acesta din urma, dar si protejandu-va cel putin de praf si fragmente de lemn care zboara. La fel ca primul, fierastraul circular cu plumb are un motor care poate roti lama de la 3000 la 6000 rpm.

Fierastrau circular cu baterie: acest fierastrau este unul profesional si poate fi fara fir. Problema este ca au energie numai de la bateria lor si, prin urmare, sunt mai putin puternice, atat in ​​ceea ce priveste utilizarea, cat si in profunzimea de taiere.

Fierastrau circular cu captuseala cu laser si ghidaj reglabil: ghidul reglabil al ferastraului circular este foarte important, deoarece acesta afecteaza direct precizia taierii. In mod normal, cele mai multe fierastraie circulare sunt echipate cu acest faimos ghid reglabil, fixat la baza si, de asemenea, paralel cu acesta.

Cu toate acestea, trebuie mentionat faptul ca ghidul nu este intotdeauna cel mai potrivit, mai ales daca taierea este departe de margine sau daca acesta din urma se abate. Din acest motiv, unele fierastraie circulare sunt, de asemenea, echipate cu o linie laser pentru a permite utilizatorului sa se ocupe mai bine de fierastraul sau circular. Acesta din urma trebuie sa aiba inca un autocontrol excelent pentru a realiza o taiere precisa. Fierastrau circular cu sina de ghidare: aceste modele sunt cele mai precise. Sina de aluminiu (la care sunt atasate imbinari antiderapante asezate pe bucata de lemn care urmeaza sa fie taiata). Astfel, talpa fierastraului culiseaza pe sina, tinuta de garnituri si asigura o precizie perfecta.

In concluzie, fierastraiele sunt echipamente de prelucrare lemn folosite foarte des in industrie care reusesc sa scurteze din timpul de munca si sa ofere rezultatele dorite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *