Impulsionarea evoluției digitale a sectorului bancar: Uni Systems și Finastra

​Platformele bancare digitale stabile, agile și reziliente, cu noi niveluri de securitate pentru gestionarea riscurilor și asigurarea conformității cu reglementările în vigoare, sunt esențiale în ecosistemele financiare actuale. Pentru a atinge aceste obiective, instituțiile bancare de dimensiuni medii au nevoie de sprijin pentru a accelera transformarea și modernizarea și pentru a-și pregăti afacerea pentru viitor.

Uni Systems și FinastraFoto: Uni Systems

Băncile europene care operează în condițiile de piață post-pandemice – foarte imprevizibile și incredibil de dificile – se străduiesc acum să stimuleze creșterea afacerilor prin adoptarea serviciilor bancare digitale și dezvoltarea unui ecosistem financiare mai colaborativ. Un sondaj McKinsey realizat în mai 2020 pe un eșantion de 200.000 de europeni a arătat că adoptarea serviciilor bancare digitale a sărit de la 81% la 95%. În condiții normale, o astfel de creștere ar dura doi-trei ani. Prin urmare, modernizarea sistemelor bancare și adoptarea de soluții bazate pe Cloud devin o sarcină imperativă.

Transformarea digitală a platformelor bancare

Modernizarea sistemelor bancare de bază și adoptarea de soluții bazate pe Cloud oferă multe avantaje. Agilitatea operațională și capacitatea de a accelera procesarea și plățile, obținând în același timp o mai mare vizibilitate și control pentru a îmbunătăți gestionarea riscurilor, ajută băncile să își îmbunătățească performanța generală și să eficientizeze costurilor. Aceste platforme aduc inovație și ajută la reducerea timpului de lansare pe piață a unor noi produse sau servicii digitale. Și, pe măsură ce reglementările bancare continuă să se extindă și, astfel, această activitate devine mai costisitoare și mai complexă de abordat, iar criminalitatea și frauda cibernetică continuă să reprezinte o amenințare semnificativă pentru bănci și clienții lor, băncile pot face față mai rapid riscurilor.

Uni Systems și Finastra colaborează pentru a impulsiona evoluția sectorului bancar către platforme bancare digitale complet gestionate și activate în Cloud. Adoptarea platformelor bancare digitale Finastra, care și-au dovedit eficiența, combinate cu ofertele de servicii gestionate și expertiza tehnică ale Uni Systems, ajută la reducerea riscurilor și la accelerarea transformării și modernizării băncilor. Platformele pot fi implementate on- premise sau în cadrul mediilor Cloud private proprii Uni Systems sau Microsoft Azure, pentru a beneficia de o agilitate și o scalabilitate sporite:

Finastra Fusion Treasury

Finastra Fusion Treasury este o soluție de trezorerie unică, complet integrată și care și-a dovedit deja eficiența. Această platformă oferă soluții de tranzacționare eFX complete și motoare de calcul pentru a ajuta băncile să optimizeze alocarea capitalului, să îmbunătățească gestionarea riscurilor și să identifice unde pot îmbunătăți profitabilitatea cu produse mai bune. Informațiile valoroase și analizele avansate sprijină analiza cuprinzătoare a scenariilor și capacitățile de raportare holistică și simplificată, precum și instrumentele flexibile care răspund cerințelor în schimbare ale pieței, precum și reglementărilor în vigoare.

Finastra Fusion Global PAYplus

Băncile pot oferi rapid noi soluții de plată și pot permite plăți instantanee, reducându- și în același timp riscul prin procesarea automată a plăților printr-o singură soluție de hub de plăți. Platforma suportă un singur model de procesare pe mai multe canale, sisteme și medii bancare de bază. Plățile sunt consolidate pentru o mai bună vizibilitate și coerență, dar pot fi în continuare controlate la nivel local. Platforma permite băncilor să se angajeze în oportunități de open banking prin intermediul API- urilor pentru a oferi o experiență mai bună clienților (CX) și pentru a începe să construiască un ecosistem de plăți pregătit pentru viitor, pentru a-și spori avantajul competitiv.

Experiență dovedită pentru o implementare optimă

Pe lângă tehnologia care și-a dovedit deja eficiența, băncile beneficiază de valorificarea unei expertize amănunțite în domeniu, precum cea a Uni Systems. Compania are cunoștințe semnificative și o experiență de peste 57 de ani în abordarea provocărilor cu care se confruntă clienții din sectorul financiar și din alte industrii foarte reglementate. Oferind atât îndrumare strategică, cât și expertiză tehnică și execuție, Uni Systems pune la dispoziție platformele Finastra alături de servicii de infrastructură, rețea, dezvoltare și modernizare a aplicațiilor, implementare hardware și securitate cibernetică.

Parteneriatul în practică:

Fusion Treasury și Fusion Risk de la Finastra, împreună cu serviciile Uni Systems, au fost recent alese de o instituție financiară de dimensiuni medii cu peste 20 de sucursale, care oferă o gamă largă de servicii bancare, de brokeraj și de investiții. Banca dorea să aibă o acoperirea extinsă și eficientă a claselor de active și de stabilire a prețurilor, să reducă la minimum procesele manuale și să optimizeze domenii funcționale specifice prin eliminarea sistemelor IT fragmentate.

Fusion Treasury și Fusion Risk de la Finastra, împreună cu serviciile Uni Systems, vor oferi băncii un grad ridicat de automatizare, vor gestiona toate tipurile de tranzacții de pe piețele financiare, vor administra portofolii, vor afișa pozițiile și P/L în timp real și vor calcula valoarea și expunerea oricărei combinații de operațiuni financiare. Banca va putea prelua prețurile și caracteristicile produselor în mod automat din fluxurile de date externe, ceea ce va ajuta la luarea deciziilor.

Se așteaptă ca această schimbare să permită creșterea acaferilor băncii, atât pe orizontală, cât și pe verticală și o mai mare satisfacției a clienților. Astfel, banca devine mai agilă, fiind pregătită să anticipeze și să răspundă la schimbările din domeniul relegemtărilor, fără a fi nevoită să înlocuiască toate sistemele de trezorerie existente. Pentru a afla mai multe despre acest exemplu de transformare bancară digitală, puteți afla de aici.

Articol susținut de Uni Systems

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *