Încălzirea globală: obiectivul de 1,5°C este mort, avertizează oamenii de știință / „Dați 100 de miliarde de dolari/an țărilor sărace”

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

„Nu există o traiectorie credibilă pentru atingerea unei încălziri globale de 1,5°C” și lumea trebuie să afle urgent acest lucru, au avertizat peste 1.000 de academicieni internaționali într-o scrisoare deschisă publicată joi de colectivul Scientist Rebellion, citează AFP.

Topirea ghetii arcticeFoto: Steven J. Kazlowski / Alamy / Profimedia Images

„Nu mai este apărabil să se continue să se afirme public că obiectivul de 1,5°C este încă viabil, dar politicienii, academicienii de frunte și mișcarea ecologistă persistă să facă acest lucru”, denunță colectivul. „Ca urmare, industriile poluante și factorii de decizie politică sunt încurajați, fără să vrea, să se opună unei decarbonizări rapide.”, se mai arată în scrisoarea deschisă.

Colectivul Scientist Rebellion, care are membri în 32 de țări, desfășoară acțiuni zilnice de nesupunere civilă în Germania de la jumătatea lunii octombrie. Îmbrăcați simbolic în halate de laborator, activiștii au perturbat Summitul Mondial al Sănătății de la Berlin, au blocat sediul Fondului Black Rock din München și au ocupat un muzeu Porsche din Wolfsburg.

Scrisoarea solicită „comunității științifice care lucrează la toate aspectele legate de schimbările climatice să facă o declarație publică înainte de COP27”, care va avea loc între 6 și 18 noiembrie în Egipt, continuă textul.

Această declarație ar trebui „să clarifice faptul că ratarea țintei de 1,5°C, așa cum a fost stabilită de IPCC în ultima sa evaluare, este inevitabilă”, în conformitate cu Acordul de la Paris, care stabilește obiectivul de limitare a încălzirii la mult sub +2°C față de nivelurile preindustriale, dacă este posibil la 1,5°C.

În al doilea rând, o astfel de declarație ar trebui să „prezinte provocarea” de a rămâne cu mult sub 2°C „folosind cele mai conservatoare ipoteze cu privire la potențialul tehnologiilor cu emisii negative”, adică captarea gazelor cu efect de seră, „pentru a reflecta incertitudinea științifică pe această temă și pentru a arăta publicului amploarea reducerilor de emisii de carbon” necesare.

În cele din urmă, aceștia solicită ca „toți cei trei piloni ai politicii climatice – atenuarea, adaptarea și compensările – să fie eficienți”.

În ceea ce privește compensațiile, scrisoarea afirmă ca o cerere ca „națiunile bogate să abordeze o promisiune încă nerespectată de a oferi 100 de miliarde de dolari pe an pentru a ajuta țările mai sărace să facă față schimbărilor climatice”, un „punct de plecare minim”.

Scrisoarea deschisă a fost semnată de „peste 1.000 de universitari din peste 40 de țări”, din diverse discipline (științe fizice, economie, științe sociale…), printre care și „autori ai raportului IPCC”, precizează Scientist Rebellion, care publică lista.

spot_imgspot_img