INTERVIU De ce cei 7 pacienți COVID erau tratați în unitatea mobilă ATI din curtea Institutului Marius Nasta, chiar dacă existau locuri libere în spital / Managerul Beatrice Mahler: Nu am date despre cauza incidentului, este de competența ISU – Sanatate

​​Toți cei 7 pacienți din unitatea mobilă de Terapie Intensivă din curtea Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta unde un generator a scos fum în această seară, chiar flacără, potrivit altor surse, sunt bine și au fost transferați în clădirea spitalului, a declarat managerul Institutului Marius Nasta, medicul Beatrice Mahler, pentru HotNews.ro. Beatrice Mahler spune că nu are detalii despre cauza incidentului, ancheta în acest caz fiind de competența Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Beatrice Mahler a explicat, pentru HotNews.ro, și de ce cei 7 pacienți COVID erau tratați în unitatea mobilă ATI din curtea Institutului Marius Nasta, chiar dacă existau locuri libere în spital, unde au fost transferați ulterior – unitatea mobilă era cea mai bună soluție pentru ei.

Niciunul dintre cei 7 pacienți nu era intubat și toți sunt ventilați non-invaziv, potrivit managerului Institutului Marius Nasta. Inspectoratul pentru Situații de Urgență anunțase, anterior, că 5 dintre aceștia ar fi fost intubați.

Nu este clar nici dacă a fost doar fum sau flacără la generatorul unității mobile ATI, Beatrice Mahler afirmând că personalul medical a văzut și flacără, în timp ce ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a vorbit doar despre fum.

Beatrice Mahler a explicat și de ce acești pacienți erau tratați în unitatea mobilă de Terapie Intensivă COVID-19, chiar dacă există locuri în spital: “Ține de gravitatea cazurilor și de aparatura pe care o avem în unitatea mobilă. Sunt ventilatoare performante și putem să îi ventilăm mult mai eficient cu ventilatoarele din unitatea mobilă decât cu cele mici, din secția din spital. Aparatul de ventilație din secție este mai mic, nu face față și nu asigură o oxigenare eficientă, față de ventilatoarele care sunt în unitatea mobilă și sunt exact aceleași pe care le folosim și pentru intibație. Pentru pacient este mult mai bine să fie ventilat la acele aparate și are șanse să treacă mai ușor peste boală dacă este ventilat corespunzător, pentru a nu ajunge să fie intubat. Acesta este scopul, de fapt, să fie ventilat cât mai bine pentru a nu ajunge să fie intubat. Iar aceste ventilatoare merg mult mai bine în unitățile mobile, unde ai plintă specială de Terapie Intensivă, nu le poți duce în secție, unde ai o plintă doar cu un oxigen și o aspirație.”

Unitățile mobile de Terapie Intensivă, practic TIR-uri dotate cu aparatură ATI, au fost achiziționate anul trecut de Departamentul pentru Situații de Urgență special pentru a trata pacienți COVID-19. Unitatea mobilă unde s-a produs incidentul din această seară funcționa ca unitate ATI la Institutul Marius Nasta din octombrie anul trecut.

“Cel mai important este că pacienții sunt bine, personalul medical este bine”, încheie managerul Institutului Marius Nasta.

Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta este cel mai mare spital de boli pulmonare din România și a fost desemnat spital de suport COVID-19 încă de la debutul pandemiei în țara noastră.

Cu puțin timp înaintea pandemiei, managerul spitalului, medicul Beatrice Mahler, a început demersuri pentru a obține finanțare de la Ministerul Sănătății pentru construcția unei noi clădiri a spitalului, în condițiile în care o parte dintre pavilioane funcționează în clădiri vechi de 100 sau chiar 130 de ani. Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta se află în subordinea Ministerului Sănătății.

Beatrice Mahler, medic pneumolog și managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București, este, practic, primul și, până acum, singurul manager de spital din România care a cerut public construirea unei noi clădiri pentru spitalul pe care îl conduce.

Institutul Marius Nasta și-a desfășurat activitatea, până în iulie anul trecut, în două sedii. Unul dintre ele – cel din Calea Șerban Vodă, cunoscut ca “Zerlendi” – funcționa într-o clădire veche de aproximativ 130 de ani, care are risc seismic gradul I.

Pe 1 iulie 2020, managerul Institutului Marius Nasta, Beatrice Mahler, a anunțat închiderea sediului Zerlendi, care avea o capacitate de 140 de paturi. Înainte de a închide sediul Zerlendi, Beatrice Mahler a fost primul manager de spital din România care a cerut public construirea unei noi clădiri, deoarece sediul Zerlendi, vechi de 130 de ani, nu mai corespundea standardelor actuale și risca să fie un pericol pentru pacienții veniți din toată țara. Noua clădire ce va fi construită în locul sediului Zerlendi va avea 6 etaje și ar urma să fie gata peste 4 ani, speră managerul Institutului Marius Nasta, Beatrice Mahler, care s-a luptat, în ultimii ani, pentru a obține aprobări și finanțare pentru construcția acestei clădiri.

Vezi aici un VIDEOREPORTAJ HotNews.ro la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *