Joe Biden a petrecut săptămâna trecută în căutarea relansării alianței occidentale – Capital

Diário de Notícias: Joe Biden a petrecut săptămâna trecută în căutarea relansării alianței occidentale

Și după aceea, da, cu Putin, pe care l-a tratat ca pe un lider al unei puteri. Ceea ce, știu amândoi, Rusia nu mai este. Cel puțin așa cum a fost pe vremuri. Dar într-un scenariu în care cea mai mare îngrijorare a americanilor este China, controlarea rușilor, menținându-i mulțumiți prin relevanță și în limite acceptabile, sau cel puțin previzibile, poate fi cel mai bun lucru posibil pentru unii și alții, potrivit dn.pt

Încercarea de a liniștire și de stabilire de reguli și de predictibilitate în relația cu Rusia este în esență instrumentală. Cu adevărat importantă este China. Pentru americani, nu pentru europeni. Cel puțin din ceea ce afirmă liderii lor.

Europa nu înțelege sau nu se înțelege

În 2019, Uniunea Europeană a apreciat, pentru prima dată, China drept un partener pe anumite subiecte, un concurent economic în căutarea capacității de conducere tehnologică și un rival sistemic în promovarea unor modele alternative de guvernanță. A fost o formulare dură, iar documentul care a afirmat această viziune pare să fi stabilit doctrina europeană în relațiile cu China. O doctrină în care se sublinia o mare îngrijorare cu privire la rolul Beijingului în lume în general și la impactul său asupra UE în special.

În același sens, comunicatul final al reuniunii NATO de săptămâna trecută a declarat că ambițiile asumate de China și comportamentul său reprezintă o provocare sistemică la adresa ordinii globale și a unor domenii relevante pentru securitatea Alianței. Liderii europeni, însă, nu au vorbit în același mod la sfârșitul reuniunii.

În timp ce Biden i-a convins pe parteneri să includă China printre amenințările relevante la adresa Alianței Atlantice, Merkel a arătat despre China că se află departe, în [Oceanul] Indo-Pacific și că era menționată acolo numai pentru că acesta era și un ocean al americanilor. Ca și cum ar fi spus că aceasta este problema lor. Macron a cerut să nu greșim. Pentru președintele francez, problema noastră este Rusia, nu China. Și ambii au arătat clar că există viață dincolo de această tensiune. Şi anume interese economice și comerciale.

În ciuda a ceea ce a scris Uniunea Europeană în urmă cu trei ani și a declarației din comunicatul final al NATO, germanii și francezii par a nu fi prea convinși în privința amenințării pe care China o va reprezenta. Referitor la Rusia, în ciuda a ceea ce spun ei, poziția este, de asemenea, cel puțin lipsită de consistență.

Joseph Borrell, șeful diplomației europene, a prezentat în aceste zile un document privind relațiile cu Rusia. Ceea ce se evidențiază nu este definirea Rusiei ca fiind un mare adversar, așa cum spunea Macron, sau ca fiind mai ales o problemă a europenilor, cum cred americanii. Ceea ce se remarcă este că nici măcar Nordstream-ul nu apare ca o provocare pentru securitatea regională. Nu pentru că nu ar fi, ci pentru că Germania are un interes economic și strategic legat de acea conductă de gaze. În mod clar opus intereselor altor europeni, începând cu țările baltice.

Ceea ce ne spun toate acestea este că europenii nu au o viziune comună asupra intereselor lor și a ceea ce îi amenință și nu împărtășesc interpretarea geopolitică a principalilor lor aliați, americanii. Dar nici nu prezintă o viziune alternativă, autonomă, așa cum se spune pe aici, care să fie consistentă.

Europa nu se înțelege pe plan intern și nici nu înțelege lumea din jurul său. Este declarativă în principii, mercantilă în privința alegerilor făcute și lipsită de consistență în toate. Cu greu va fi luată în serios astfel.

Sursă foto: Dreamstime

NEWS 2.0
www.news20.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *