Klaus Iohannis e nemulţumit! A trimis o lege vitală înapoi în Parlament. Ce observaţii a făcut şeful statului – Capital

Şeful statului a trimis Parlamentului, spre reexaminare, o lege referitoare la Programul pilot de descentralizare pentru dezvoltarea teritorială integrată, transmite, marţi, Administraţia Prezidenţială.

Legea pentru aprobarea OUG nr. 122/2020, trimisă înapoi la Senat

Astfel, Klaus Iohannis a trimis înapoi către Senatul României Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 122/2020 privind unele măsuri pentru asigurarea eficientizării procesului decizional al fondurilor externe nerambursabile destinate dezvoltării regionale în România.

Legea vizează, pe lângă aprobarea măsurilor cuprinse în OUG nr.122/2020, şi o serie de intervenţii legislative referitoare la Programul pilot de descentralizare pentru dezvoltare teritorială integrată pentru perioada de programare 2021-2027, afirmă preşedintele Iohannis.

“Având în vedere că, în cadrul programului pilot de descentralizare menţionat, se elaborează şi se implementează investiţii teritoriale integrate (ITI), prin completarea adoptată de Parlament în cuprinsul Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 122/2020, sunt desemnate Agenţiile pentru Dezvoltare Regională (ADR) care acordă asistenţă tehnică în cadrul proiectului pilot, zonele pentru care se aplică ITI, asociaţiile de dezvoltare intercomunitară şi judeţele în care va fi implementat programul pilot, precum şi modalitatea de calcul a sumei alocate pentru aceste investiţii”, afirmă şeful statului, potrivit cererii de reexaminare transmisă preşedintelui Senatului, Anca Dragu.

Ce observaţii are preşedintele Iohannis la respectivul act normativ?

Şeful statului semnalează că dispoziţii referitoare la derularea Programului pilot de descentralizare pentru dezvoltare teritorială integrată pentru perioada de programare 2021-2027, respectiv la Agenţiile pentru Dezvoltare Regională (ADR) care acordă asistenţă tehnică în cadrul proiectului pilot, zonele pentru care se aplică ITI, asociaţiile de dezvoltare intercomunitară şi judeţele în care va fi implementat acest program pilot sunt prevăzute şi la art. unic pct. 3 din Legea nr. 176/2020 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 60/2020 privind unele măsuri financiare în vederea implementării proiectelor de infrastructură fazate din perioada de programare 2007-2013, finanţate din fondurile Uniunii Europene aferente perioadei de programare 2014-2020, transmite Agerpres.

El arată că, în timp ce prin art. unic pct. 3 din Legea nr. 176/2020, cu referire la art. 4 alin. (7) lit. (b) din OUG nr. 60/2020, se stabilesc un număr de două ADR, anumite zone pentru care se aplică ITI, respectiv anumite asociaţii de dezvoltare intercomunitară şi judeţe vizate, prin legea supusă reexaminării se desemnează un număr de cinci ADR şi se adaugă ori se elimină, după caz, zone pentru care se aplică ITI, respectiv asociaţii de dezvoltare intercomunitară şi judeţe vizate.

“În acest context, al existenţei unor dispoziţii ce reglementează în mod diferit derularea Programului pilot de descentralizare pentru dezvoltare teritorială integrată pentru perioada de programare 2021-2027, precum şi al includerii acestor prevederi în acte normative diferite, cu privire la care legea transmisă la promulgare nu cuprinde o opţiune expresă în ceea ce priveşte modificarea/completarea/înlăturarea din dreptul pozitiv a prevederilor art. unic pct. 3 din Legea nr. 176/2020, respectiv a dispoziţiilor art. 4 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 60/2020, considerăm că, pentru a înlătura orice neclaritate în aplicare, dar şi pentru a respecta principiul calităţii legii în dimensiunile sale referitoare la securitatea raporturilor juridice, revine Parlamentului obligaţia atât de a stabili un cadru normativ coerent, prin instituirea unor norme clare, lipsite de orice echivoc cu privire la programul pilot de descentralizare menţionat, cât şi de a clarifica aplicarea dispoziţiilor menţionate din Legea nr. 176/2020”, subliniază Iohannis.

Sursa foto: Capital

NEWS 2.0
www.news20.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *