La ce foloseste un 3D Printer?

printello

Imprimarea 3D sau fabricarea de aditivi este un proces de realizare a unor obiecte solide tridimensionale dintr-un fisier digital. Crearea unui obiect tiparit 3D se realizeaza folosind procese aditive. Intr-un proces aditiv un obiect este creat prin stabilirea unor straturi succesive de material pana la crearea obiectului. Imprimarea 3D este opusa productiei subtractive, in care decupeaza o bucata de metal sau plastic, de exemplu, o masina de frezat.

Imprimarea 3D iti permite sa produci forme complexe folosind mai putin material decat metodele traditionale de fabricatie.

Cum functioneaza imprimarea 3D?

Daca cunosti functionarea unei imprimante normale cu jet de cerneala (cea care imprima documente), atunci este destul de usor sa intelegi o imprimanta 3D. De exemplu, sa spunem ca doresti sa faci ceva util, cum ar fi o carcasa pentru un telefon. Daca ai avea o imprimanta 3D, totul va fi mai simplu si mai usor.

La fel cum o imprimanta de documente necesita un document digital (un fisier PDF sau DOC) pentru imprimare, imprimantele 3D necesita fisiere digitale de proiectare a obiectelor 3D (fisierele STL sunt cele mai frecvente). Asadar, mai intai ar trebui sa creezi sau sa descarci un fisier digital care sa codifice designul copertei telefonului respectiv.

Fisierul de design pentru coperta telefonului

Dupa ce ai salvat designul digital, computerul va prelucra fisierul si va fi pregatit pentru imprimare. Poti modifica setarile la fel ca si cum modifici setarile intr-o imprimanta cu jet de cerneala normala.

Puteti modifica setarile de imprimare 3D utilizand software-ul

In continuare, alege un material pentru coperta telefonului (de preferinta plastic) si incearca imprimanta 3D cu suficient material. Intr-o imprimanta normala cu jet de cerneala, cumpara si utilizeaza cartuse de cerneala. Intr-o imprimanta 3D, cumpara si utilizeaza filamente din materiale diferite. Filamentele servesc drept „cerneala” pentru imprimantele 3D.

Filamente de imprimanta 3D

O imprimanta cu jet de cerneala normala creeaza un document prin depunerea de cerneala pe o hartie.  O imprimanta 3D creeaza un obiect fizic prin depunerea multor straturi de materiale pe un pat de imprimare. Cand imprimanta 3D este incarcata cu materiale, computerul va trimite imediat instructiuni imprimantei 3D despre cum sa depuna stratul de material pentru a recrea o copie fizica a designului digital.

Industria tiparirii 3D

Adoptarea tiparirii 3D a atins masa critica, deoarece cei care inca nu au integrat fabricatia de aditivi undeva in lantul lor de furnizare sunt acum parte dintr-o minoritate, care cotinua sa scada succesiv. In conditiile in care imprimarea 3D a fost potrivita doar pentru prototipare si fabricare unica in fazele incipiente, acum se transforma rapid intr-o tehnologie de productie, accesibila oricui.

Exemple de imprimare 3D

Imprimarea 3D cuprinde multe forme de tehnologii si materiale, deoarece imprimarea 3D este utilizata in aproape toate industriile posibile. Este important sa o vedem ca un grup de industrii diverse, cu o multitudine de aplicatii diferite.

Cateva exemple:

  • produse dentare
  • ochelari
  • modele de arhitectura si machete
  • protezare
  • design (lampi, mobilier etc)

Imprimanta 3D pentru metale este la fel de cunoscuta, ceea ce inseamna ca actualmente print-ul 3D este fara doar si poate introdus cu usurinta si eficacitate in orice domeniu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *