Limbajul designului post-pandemic: hygge, biniște, fika și trendurile care generează fascinație

Limbajul designului post-pandemic: hygge, biniște, fika și trendurile care generează fascinație

Trecând prin cea mai lungă perioadă de izolare la domiciliu am experimentat cu adevărat palpabilitatea spațiului – spațiul creator, spațiul senzual, spațiul care inspiră. Într-o formă sau alta, psihologia designului se extinde în limbajul designului, o formă de exprimare estetică subordonată stilului, fundamentată pe trenduri internaționale în design. 

Poetice, profunde, metaforice, conceptele precum hygge, fika, lagom și altele au devenit virale pentru că înseamnă ceva: spațiul devine mai mult decât spațiu. Devine formă de exprimare a personalității și a sinelui. Experții ESHO, one-stop-shop-ul favorit al celor pasionați de confortul elegant, vorbesc despre accentele în design pe care le impun aceste concepte interioarelor post-pandemice.

Socializare modernă și apropiere intimă prin fika

După un an în care am fost departe unii de ceilalți, viitorul designului interior vrea să ne aducă împreună, iar fika este conceptul suedez care își asumă această atribuție. Însemnătatea sa se referă la slow living – un trai tihnit și liniștit, în care învățăm să apreciem lucrurile mărunte și ne oferim timp de re-conectare cu ceilalți. 

Fika este amprenta favorită a extrovertiților care își doresc să se înconjoare de oameni, fiind stilul în care socializarea este nu doar încurajată, ci și vitală. Folosit adesea în cafenele și workplace-uri, fika este conceptul care apropie prin design: mai multe mese, mai multe scaune, mai multe spații dedicate socializării; accentul suedez se bazează pe conturarea unui sentiment de intimitate și familiaritate, coordonate-cheie pentru confortul fascinant. 

Hygge, stil de viață și design

Probabil cel mai cunoscut concept internațional abordat și în design interior, hygge a devenit mai mult de atât: un stil de viață bazat pe trăit conștient în prezent, pe serenitate și absența stării de epuizare emoțională. 

Hygge și-a câștigat traducerea de „biniște” în limba română, caracterizând un spațiu confortabil și călduros în care te simți în siguranță. Un design interior casa în stil hygge poate fi abordat cu ușurință prin decor: culori neutre, materiale organice (bumbac, in, lână), perne și pături pufoase, lumină caldă și îmbrățișare a spațiului – așa descriu danezii fericirea.

Equilibrium în design prin lagom

Ultimele luni ne-au împrietenit și cu conceptul de lagom, care ne guvernează viețile post-pandemice: avem nevoie de echilibru pe toate ariile vieții, inclusiv în design. Amprenta stilului lagom în design interior apare la nivel de culoare, geometrie, decorațiuni și texturi: nici prea multă culoare, nici prea puțină; nici prea multe decorațiuni, nici prea puține: ci fix cât trebuie. 

Lagom se referă la îmbunătățirea calității vieții prin conturarea unei moderații confortabile, iar în design interior este întâlnit adesea în combinațiile dintre stilurile de amenajare: industrial și modern, minimalist și modern, shabby-chic și minimalist – Lagom echilibrează spațiul. Pentru a imprima un aspect lagom caselor noastre, este suficient să punem o pată de culoare pe fundalul neutru sau să spargem aspectul industrial cu ajutorul elementelor naturale de fitodesign. 

Fernweh – când mobilitatea se schimbă, călătorești prin design 

Mai puțin întâlnit, conceptul nemțesc fernweh se referă la dorul de ducă amplificat mai mult ca niciodată în lunile pandemice. Un craving for travel, fernweh ne aduce dorul de țări în care nu am fost și de oameni pe care nu i-am cunoscut încă, iar designul interior cu dor de ducă apare ca o alinare atunci când mobilitatea este redusă. 

Ușor de integrat în casele noastre, fernweh își poate face simțită prezența prin simpla încorporare a elementelor internaționale în design: imprimeuri și culori orientale, motive grecești, game cromatice maritime – în funcție de locul la care visăm, designul îi poate compensa lipsa.

Biroul post-pandemic, descris de meraki și mysa

Odată cu reîntoarcerea fizică la birou, apreciem mai mult ca niciodată spațiul dedicat muncii – iar simpla apreciere poate fi descrisă prin meraki. Un concept tradițional grecesc, meraki se referă la a pune suflet în tot ce faci, fiind ideal pentru spațiul de lucru. În aceeași măsură, mysa este principiul scandinav care ne amintește că ce facem este suficient, plăcut și confortabil – ambele concepte sunt descrise de echilibru în design, de culori neutre și linii clare, fiind apropiate unui stil minimalist sau modern.

Designul stimulează simțurile și generează experiențe. În viitorul designului interior vom vrea mai mult de la spațiile noastre – dincolo de estetica unitară pe care trebuie să o aibă, suntem cuceriți de spațiile senzuale, cu însemnătate și sens; pentru prima dată în istorie, spațiul înseamnă mai mult decât spațiu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *