LIVE Război în Ucraina, ziua 40: Explozii în primele ore ale zilei de luni în Herson și Odesa / Germania cere ca UE să interzică importurile de gaze din Rusia / Cel puțin 70% din Cernihiv, distrus de atacurile rusești

Cea de-a 40-a zi de război a început cu explozii, acestea fiind auzite în primele ore ale zilei de luni în orașele Herson și Odesa. Liderii mondiali se declară stupefiați după ce peste 400 de cadavre au fost descoperite în apropiere de Kiev, autoritățile ucrainene vorbind despre „crime de război”; cadavre ale civililor executați și gropi comune din orașele Bucha, Irpin și Hostomel din jurul capitalei.

Razboi in UcrainaFoto: Colaj foto

Rezumatul zilei de duminică, pe scurt:

  • Uniunea Europeană ar trebui să ia în considerare interzicerea importurilor de gaze din Rusia, a declarat ministrul german al apărării Christine Lambrecht.
  • Rusia a negat acuzațiile conform cărora forțele sale ar fi ucis civili, spunând că totul e o „provocare” a Ucrainei, menită să perturbe discuțiile de pace. Ministerul de Externe al Kremlinului a declarat că Rusia solicită o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU pe această temă. Ministerul rus al apărării a descris fotografiile și videoclipurile drept „o altă reprezentație organizată de regimul de la Kiev”.
  • Liderii mondiali condamnă crimele din Bucha și cer investigații independente. Președintele francez Emmanuel Macron, secretarul general al ONU António Guterres, cancelarul german Olaf Scholz, premierul britanic Boris Johnson și ambasadorul SUA la ONU Linda Thomas-Greenfield au condamnat public acțiunile Rusiei. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a descris crimele de la Bucha drept „un pumn în stomac” și s-a alăturat aliaților occidentali care au promis să-i tragă la răspundere pe autori.
  • Zelenskiy s-a adresat forțelor ruse numindu-i „ucigași”, „torționari” și „violatori” și a promis că toate „crimele” Rusiei vor fi urmărite penal.
  • Cel puțin 70% din Cernihiv a fost distrus de atacurile rusești, a declarat duminică primarul orașului. Vladyslav Atroșenko a spus că „consecințele” atacului au fost grave și le reflectă pe cele din alte orașe grav avariate din Ucraina, cum ar fi Bucha și Mariupol.
  • Capturarea Mariupolului rămâne un „obiectiv cheie” al invaziei ruse, a declarat Ministerul Apărării din Marea Britanie, în timp ce luptele grele continuă în orașul de sud-est.
  • Rusia își va atinge toate obiectivele „operațiunii sale militare speciale” din Ucraina și speră că Moscova și Kievul vor putea semna în cele din urmă un acord de pace, a spus Kremlinul, citat de agenția de presă Inferfax.

Cele mai importante evenimente de luni privind invazia sunt LIVETEXT pe HotNews.ro:

05:00Zelensky s-a adresat publicului de la festivitatea de decernare a Premiilor Grammy printr-un mesaj video înregistrat, cerându-le oamenilor să sprijine Ucraina fiecare după cum poate. „Care este opusul muzicii? Tăcerea orașelor în ruine și a oamenilor uciși”, a spus președintele Zelenski, înaintea intrării în scenă a lui John Legend, alături de artiștii ucraineni, Mika Newton și Lyuba Yakimchukt.

01:00Imagini din satelit din Bucha arată un sanț de 13 de metri pe locul în care a fost descoperit o groapă comună.

00:39Explozii se aud și în Herson, scrie mass-media locală, potrivit Reuters.

00:20O serie de explozii au fost auzite în Odesa duminică seara târziu, potrivit martorilor Reuters.

23:27Rusia cere Consiliului de Securitate al ONU să discute despre “provocarea” de la Bucha.

22:14Obuzele rusești au ucis șapte persoane în orașul Harkiv duminică seara și au rănit încă 34, inclusiv trei copii, a anunțat parchetul regional, relatează Reuters.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *