NATO va livra Ucrainei sisteme anti-drone în următoarele zile, anunță Jens Stoltenberg

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

NATO va livra Ucrainei sisteme de apărare aeriană în următoarele zile, pentru a ajuta țara să se apere împotriva dronelor, inclusiv cele iraniene, pe care Rusia le folosește pentru a ținti infrastructura critică, a anunțat marți secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, transmite Reuters.

Jens StoltenbergFoto: Olivier HOSLET / AFP / Profimedia

Ucraina a afirmat că atacurile efectuate cu „roiuri” de drone au distrus aproape o treime dintre centralele sale electrice în ultima săptămână, după ce Rusia și-a intensificat atacurile asupra infrastructurii ucrainene departe de linia frontului, după ce a suferit o serie de eșecuri militare în fața trupelor ucrainene.

În cadrul unei conferințe de securitate desfășurate la Berlin, șeful NATO Jens Stoltenberg a declarat marți că răspunsul la aceste atacuri este ca aliații să își intensifice livrările de sisteme de apărare aeriană către Ucraina.

„Cel mai important lucru pe care îl putem face este să respectăm ceea ce au promis aliații, să intensificăm și să livrăm și mai multe sisteme de apărare aeriană”, a spus el.

„NATO va livra în următoarele zile sisteme anti-drone, pentru a contracara tocmai amenințarea acestor drone, inclusiv a celor din Iran”, a precizat Stoltenberg.

Kremlinul susține că nu știe dacă armata rusă folosește drone iraniene în Ucraina

Kremlinul a susținut marți că nu „deține informații” despre folosirea unor drone de fabricație iraniană în „operațiunea militară specială” împotriva Ucrainei.

Comentariul a fost făcut de Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, după ce a fost întrebat în timpul conferinței sale zilnice de presă cu privire la informațiile potrivit cărora forțele armate ruse au folosit drone primite din partea Iranului în atacurile lansate luni împotriva Kievului și a altor orașe ucrainene.

Jurnaliștii acreditați la Kremlin l-au întrebat explicit pe Peskov dacă Rusia a cumpărat drone din Iran.

„Nu, nu avem astfel de informații. Echipamentul rusesc este folosit, știți despre el asta, cu nume rusești. Toate celelalte întrebări pot fi adresate Ministerului Apărării”, a răspuns Peskov.

Dronele iraniene Shahed 136 sunt numite „Gerad-2” de forțele armate ale Rusiei.

Presat asupra subiectului de către jurnaliștii de la Moscova, Peskov a răspuns din nou că „nu, nu avem astfel de informații”.

Iranul a negat din nou luni că a furnizat drone forțelor armate ruse, în pofida numeroaselor fotografii și înregistrări video care atestă folosirea lor de către Rusia în războiul din Ucraina.

Statele Unite au avertizat încă din vară că Moscova a cerut Iranului sute de drone militare pe care să le folosească în Ucraina.

Teheranul a dat asigurări că nu va vinde UAV-uri militare Moscovei însă doar o zi mai târziu consilierul american pentru securitate națională Jake Sullivan a prezentat imagini din satelit care arată drone iraniene inspectate de o delegație rusă încă de pe 8 iunie.

La sfârșitul lunii august, un oficial al administrației de la Washington afirma că aceste drone din seria Mohajer-6 și Shahed au ajuns deja în Rusia.

___

spot_imgspot_img