Aportul de calciu in alimentatie si spalatul pe dinti nu par a fi notiuni care sa aiba vreo legatura la prima vedere. Oare ce ar putea avea in comun calciul cu igiena dentara? Raspunsul este simplu: o dantura sanatoasa. Pierderea dintilor este deseori produsa de pierderea osoasa.
Ce anume produce pierderea osoasa?
O serie de boli care aparent nu au legatura cu sanatatea dintilor poate afecta osul maxilar si duce, in final, si la pierderea osoasa care ne afecteaza atat mandibula, cat si maxilarul. Practic, deteriorarea densitatii osoase are drept consecinta inclusiv deteriorarea osului periradicular, osul in care este infipt, literalmente, dintele.
Nu doar bolile, ci si diferite traume mecanice sau obiceiuri de igiena precara afecteaza direct osul periradicular. In orice caz, este obligatoriu ca medicul stomatolog cu competente in chirurgie sa stie daca pacientul sufera de pierdere osoasa, pentru ca in asemenea cazuri chirurgul poate apela la o grefa osoasa si apoi la un implant dentar fast&fixed.
Cele mai comune cauze care favorizeaza aparitia pierderii osoase
Cel mai ades, oamenii ajung sa isi piarda dintii din doua cauze: Una dintre ele este boala parodontala iar cealalta este imbatranirea. Daca procesul de imbatranire este unul firesc si este imposbil de stopat, in cazul bolilor parodontale lucrurile stau invers. Pierderea osoasa cauzata de boala parodontala poate fi stopata prin tratament potrivit. Gingivita si parodontoza pot primi un tratament adecvat, evitandu-se degradarea masei osoase si a osului alveolar, cel care sustine radacina dintilor. Cu un tratament corect, osul alveolar nu isi mai pierde densitatea si dintele ramane fixat corect, in mod natural. Lucrurile nu se opresc aici, pentru ca asemenea boli pot provoca infectii periculoase, care afecteaza sanatatea intregului organism. De la inflamarea gingiilor, fara tratament se ajunge repede la rani deschise ale acestora, la abcese, dar si la o infectie a mandibulei sau maxilarului, pana la distrugerea masei osoase.
Cauzele naturale nu sunt nici ele de neglijat si afecteaza densitatea tuturor oaselor. Factorul imbatranire este decisiv cand este vorba despre scaderea densitatii osoase, la diminuarea fermitatii tesuturilor, inclusiv a gingiilor si asa se ajunge la instabilitateaa dintilor in osului periradicular, care nu mai are nici el densitatea necesara pastrarii dintilor. Pentru a preveni asemenea situatii neplacute, generatoare de durere si cheltuieli, un aport corect de fluor si de calciu si o igiena orala corecta sunt oblgatorii. In acest mod atat oasele, cat si gingiile, si dintii raman intr-o stare de sanatate excelenta.
O data pierduta, densitatea osoasa este greu de recuperat, daca nu chiar imposibil, iar osul periradicular poate fi afectat iremediabil. Dar pierderea osoasa poate aparea si pe fondul infectiilor de la nivelul maxilarului si a mandibulei produse de infectii ale dintilor. Cariile netratate, fracturile dentare sunt si ele, alaturi de igiena orala precara, cauze ale pierderii osoase.
Pierdere osoasa: Simptome
In anumite situatii pierderea osoasa se poate observa prin apartia mobilitatii dentare crescute. Dintele se misca vizibil din cauza faptului ca osul alveolar nu mai poate mentine radacinile dintilor in mod corect. Dintii devin mult mai mobili, ajung sa se miste la cel mai mic contact, chiar mai mult in timpul procesului de masticatie.
Aparitia gingivitei, insotita si de o sensibilitate crescuta, a unei hemoragii sau a unor infectii prin care acumuleaza puroi, pot indica o posibila pierdere osoasa. In asemenea cazuri, interventia medicului stomatolog nu trebuie amanata.
Tratamente pentru pierdere osoasa
Pentru pierderea osoasa nu exista foarte multe solutii de tratament – de cele mai multe ori se apeleaza la grefa osoasa. Prin grefa se compenseaza lipsa de masa osoasa, iar. transplantul este prelevat tot din osul maxilar al pacientului, reducand riscul de respingere a grefei. Cand aceasta operatiune nu este posibila, se folosesc xenogrefele din os de bovina demineralizat (numit bioos) ori alogrefe (se folosesc ragmente de os de origine umana).
Afla mai multe pe https://dentalprivilege.ro/de-ce-implant-dentar/.