Plajele românești și oamenii care le modifică – Părțile bune și rele ele ale intervențiilor de alimentare cu nisip

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

​O alimentare cu nisip a lărgit plaja Mamaia cu 200 m dar a atras nemulțumirile administratorilor și turiștilor care se plâng că plaja este plină de scoici și că au de parcurs o distanță mult prea mare până la apă. Un articol InfoClima.ro arată care sunt avantajele și dezavantajele plajelor alimentate artificial și explică de ce continuăm să tratăm efectele, nu și cauza „bolii”.

PlajaFoto: Vlad Barza / HotNews.ro

Mai mult de o treime din plajele în eroziune din Marea Neagră se află în România. Dinamica globală a liniei țărmului în viitor este dominată de răspunsul la creșterea nivelului mării în cazul plajelor nisipoase, iar o reducere moderată a emisiilor de gaze de efect de seră ar putea preveni 40% din retragerea țărmului.

Stațiuni populare de pe litoralul sudic românesc precum Mamaia, Eforie, Costinești, Neptun, Venus sunt localizate direct pe insule barieră sau au acces la plajele lor. Acestea sunt cordoane litorale de nisip create de valuri și care răspund în mod dinamic la schimbarea condițiilor de mediu precum furtunile marine sau creșterea nivelului mării.

Ca răspuns a unei tendințe de ușoară eroziune și pentru a mări suprafața utilizabilă de plajă, autoritățile prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral au luat decizia în 2021 de a alimenta masiv plajele cu nisip și de a extinde sistemul de diguri de protecție pe litoralul românesc, totul la un cost uriaș de circa 800 de milioane de euro, finanțare europeană.

Mega-proiectul are printre obiective și adaptarea la schimbările climatice, și reducerea efectelor cauzate de fenomenele naturale, în principal de inundații și eroziune costieră.

Cât de bune sunt plajele alimentate artificial?

Avantaje:

– Plaje mai late înseamnă o protecție mai bună împotriva furtunilor costiere, dar și o protecție pe viitorul îndepărtat la efectele creșterii nivelului mării.

– Proiectele de mega-alimentare precum cel de la Mamaia au fost dovedite ca fiind mai eficiente în păstrarea cantităților de nisip pe termen lung și de a face față schimbărilor climatice, și mai avantajoase economic.

– Plajele alimentate artificial sunt adesea concepute pentru a spori spațiul recreativ pentru oameni, ele putând găzdui mai mulți vizitatori și activități pe nisip și, prin urmare, sunt adesea preferate plajelor înguste.

Dezavantaje:

– Cu toate acestea, este cunoscut că plajele excesiv de largi sunt neatractive pentru vizitatori, conform unor studii făcute în SUA și Australia.

– Probabil că alegerea unui material mai grosier a fost făcută din absența altui stoc sedimentar în larg, dar a determinat scăderea calității nisipului, cel fin este mai apreciat.

– Plajele artificiale, în special cu nisip grosier, au o pantă mai mare la intrarea în apă. În SUA, după astfel de intervenții a crescut numărului de înecuri și accidente cu până la 300%. Este de așteptat o reajustare viitoare, dar plaja tot va rămâne mai abruptă din cauza granulometriei folosite.

– Impactul este semnificativ asupra ecosistemelor atât pe plaje cât și în zona de extracție a sedimentelor, adesea pentru nevertebrate îngropate în nisip, dar și pentru păsări și pești care își pierd sursele de hrana.

– Atunci când se folosesc și diguri, impactul peisagistic este puternic și creează un mediu mai puțin dezirabil.

Citește articolul complet pe InfoClima.ro

spot_imgspot_img