Presa africană scrie că ambasadorul român în Kenya, Dragoș Viorel Țigău, ar fi făcut afirmații rasiste la ONU

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Mai multe site-uri africane de știri relatează cum că ambasadorul român în Kenya, Dragoș Viorel Țigău, ar fi în centrul unui scandal legat de rasism, din cauza unor comentarii pe care le-a făcut în aprilie în timpul unei reuniuni la Națiunile Unite.

Viorel Tigau (in margine dreapta)Foto: Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia

Totul ar fi pornit de la faptul că, în timpul discuțiilor cu grupul de diplomați din Europa de Est, ambasadorul român ar fi spus „grupul african ni s-a alăturat”, după ce a observat o maimuță neagră în apropiere, scrie KenyanForeignPolicy.com.

Cu toate acestea, sursa citată subliniază că grupul african nu se afla în sală și nici nu este citată vreo sursă clară din sală și nici nu redă vreo înregistrare.

„Acest lucru părea să creeze o legătură între prezența unei maimuțe și grupul african de diplomați care nu au fost prezenți în timpul întâlnirii”, scrie sursa citată.

KenyanForeignPolicy.com mai spune că acest comentariu, perceput de unii care au participat la întâlnire ca fiind insensibil și lipsit de respect, a determinat grupul african de diplomați să solicite clarificări și să abordeze chestiunea cu autoritățile relevante.

Surse apropiate Grupului african au spus că a fost sesizat atât Ministerul de Externe al Kenyei, cât și abasadorul român.

În plus, s-au făcut eforturi pentru a implica Oficiul Națiunilor Unite de la Nairobi pentru a solicita clarificări suplimentare și acțiuni ca reacție la presupusa remarcă.

Directorul general al Biroului Națiunilor Unite din Nairobi, Zainab Bangura, a fost însă acuzat de „delăsare” în ceea privește modul în care biroul ei gestionează chestiunea.

Kenyan Post scrie că secretarul principal al Ministerului de Externe din Kenya, Macharia Kamau, a declarat că remarcile sunt „intolerabile și inacceptabile în orice epocă, cu atât mai puțin în secolul 21 în Nairobi”.

Într-o postare pe Twitter, Kamau a condamnat ceea ce el a numit încercări de a acoperi incidentul.

„Consternat și dezgustat de aflarea unor remarci ale ambasadorului României în Nairobi care s-a referit la membrii Grupului African ca la maimuțe în timpul întâlnirii grupului est-european. Rușine totală pentru încercările de a acoperi această rușine”, a spus el.

Kenyan Foreign Policy scrie că l-a contactat oficial pe ambasadorul României pentru a comenta acuzația, dar acesta nu ar fi răspuns la e-mail.

TRT Afrika a preluat și el subiectul.

spot_imgspot_img