Preturile RCA nu par sa se mai opreasca din crestere, iar soferii resimt din plin impactul. Fie ca este vorba despre proprietarii de masini personale sau firmele de transport, costurile asigurarilor auto au ajuns sa reprezinte o povara financiara tot mai mare. Multi incearca sa gaseasca solutii pentru a face fata acestor scumpiri, iar una dintre cele mai populare variante este plata rca in rate.
Dar cum s-a ajuns aici? De la falimentele unor companii de asigurari pana la cresterea costurilor despagubirilor si inflatia care afecteaza toate domeniile, motivele din spatele acestor majorari sunt multiple. Cei mai afectati sunt, bineinteles, soferii cu venituri mici, cei care folosesc masina pentru a-si castiga existenta si firmele care trebuie sa asigure flote intregi de autovehicule.
De ce a crescut RCA din nou?
Scumpirea RCA-ului nu mai surprinde pe nimeni, dar asta nu inseamna ca soferii nu resimt impactul in buzunar. Multi se intreaba de ce, de la un an la altul, tarifele continua sa urce, chiar si fara accidente la activ. Explicatia nu sta doar in profitul companiilor de asigurari, ci si in mai multe schimbari economice si legislative care au afectat piata.
Factori economici si legislativi care au dus la scumpire
Autoritatile incearca sa reglementeze piata, dar unele decizii au generat efecte nedorite. De exemplu, limitarea tarifelor RCA pe o perioada determinata a creat un dezechilibru pe termen lung, iar dupa expirarea plafonului, preturile au sarit brusc. In plus, cerintele mai stricte impuse companiilor de asigurari pentru a evita noi falimente le-au facut sa majoreze tarifele pentru a-si proteja stabilitatea financiara. Pe langa asta, taxele si contributiile pe care firmele de asigurari trebuie sa le plateasca au crescut, iar toate aceste costuri sunt transferate direct catre clienti.
Falimentele anterioare si efectele asupra pietei asigurarilor
In ultimii ani, cateva companii mari de asigurari au intrat in colaps, iar efectele se resimt si acum. Cel mai cunoscut caz a fost falimentul City Insurance, care a lasat un gol urias in piata si a obligat alte firme sa preia dosarele de daune ramase neplatite. Acest lucru a pus presiune pe restul asiguratorilor, care si-au recalculat riscurile si au decis sa majoreze preturile pentru a evita aceeasi soarta. Practic, soferii platesc acum mai mult si pentru greselile din trecut ale firmelor de asigurari.
Cresterea costurilor despagubirilor si influenta inflatiei
Pe langa problemele din piata asigurarilor, exista si realitatea economica generala: totul s-a scumpit, de la piese auto pana la manopera in service-uri. Un accident care acum cativa ani costa cateva mii de lei in reparatii ajunge astazi la sume mult mai mari. Asiguratorii tin cont de aceste costuri si ajusteaza tarifele RCA astfel incat sa acopere despagubirile pe care trebuie sa le plateasca. Inflatia a jucat si ea un rol major, iar in conditiile in care toate preturile cresc, RCA-ul nu face exceptie.
Articolul RCA mai scump, buzunare mai goale! Tot mai multi aleg sa plateasca in rate apare prima dată în Ziarul Nationalul.