România, în valul 5 al pandemiei. Cel mai rău scenariu al INSP: Peste 70.000 de cazuri de COVID pe zi / Când ar putea fi atinsă capacitatea maximă la ATI – Coronavirus

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Previziunile Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) arată că România ar putea ajunge la peste 70.000 de cazuri de COVID-19 pe zi şi ar putea atinge capacitatea maximă de internare la ATI la începutul lunii februarie, a declarat vineri ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Rafila a prezentat, într-o conferință de presă în Prahova, un raport al INSP pentru următoarele trei săptămâni, potrivit căruia:

  • în perioada 15-31 ianuarie se poate ajunge la o medie a cazurilor COVID-19 cuprinsă între 7.300 şi 35.000
  • pentru primele două săptămâni ale lunii februarie estimările indică o medie cuprinsă între 19.000 şi 76.000 de cazuri de COVID-19

Numărul estimat al deceselor este între 60 și 360.

  • „Scenariul cel mai rău posibil estimat în acest interval (până pe 14 februarie – n.r.) este să avem peste 70.000 de cazuri pe zi. Eu ştiu că asta este ştirea de presă, nu înseamnă că se întâmplă aşa.
  • Dar şi dacă se întâmplă aşa, remarcaţi că la aceste valori maxime am putea să avem între 7.800 şi 43.000 de persoane internate, iar la decese între 60 şi 360″, a afirmat Rafila, citat de News.ro.

Când ar putea fi atinsă capacitatea maximă la ATI

În ceea ce priveşte spitalizarea, INSP arată că „există încă pericolul atingerii capacităţilor maxime din planurile de rezilienţă în prima jumătate a lunii februarie”.

  • „Când se atinge, dacă vreţi, capacitatea de spitalizare din România, e undeva în jur de 8 februarie, 8-10 februarie, iar la ATI, mai repede, la începutul lunii februarie. Astea sunt ipoteze de lucru.
  • Ce s-a întâmplat în ultimele două-trei săptămâni ne-a arătat că proporţia persoanelor internate este de 2-3%, iar cazurile la ATI sunt relativ puţine, iar situaţia este sub control în momentul de faţă”, a precizat ministrul Sănătăţii.

Alexandru Rafila a adăugat că de săptămâna viitoare se va ajunge, cel mai probabil, la 700.000 de teste săptămânal, creşterea gradului de testare urmând să ducă la creşterea numărului de cazuri.

Cazurile aflate acum la ATI sunt în general cu varianta Delta

Potrivit ministrului Sănătății, varianta Delta a virusului SARS-CoV-2 este încă în circulaţie, iar cazurile grave care sunt în acest moment la terapie intensivă sunt provocate în general de aceasta.

  • „Dintre secvenţieri, 75% sunt cu varianta Omicron, dar există încă şi varianta Delta.
  • Noi avem cazurile grave, cazurile din ATI în momentul de faţă, în general cu varianta Delta.
  • Pe măsură ce varianta Delta va dispărea din circulaţie datorită concurenţei cu varianta Omicron, care se transmite mult mai rapid, e posibil să avem o evoluţie mai favorabilă, nu neapărat favorabilă pentru că şi varianta Omicron poate produce la anumite categorii de persoane situaţii dificile din punctul de vedere al sănătăţii”, a spus Rafila.

El a precizat că, la acest moment, sunt ocupate la nivel naţional în jur de 30% din locurile disponibile în planul de rezilienţă pentru pandemie la secţiile de terapie intensivă.

Legat de certificatul COVID la locul de muncă, Rafila a susținut că „momentul optim” pentru implementarea acestuia era perioada august-septembrie a anului trecut: „Dacă dumneavoastră îmi spuneţi că vreţi să adoptăm certificatul verde pe 1 februarie, până intră în vigoare a trecut valul”.

spot_imgspot_img