Rusia anunță că a doborât mai multe avioane decât avea Ucraina în total la începutul războiului

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Rusia a anunțat vineri că în ultima zi a doborât un nou avion de vânătoare ucrainean de tipul Suhoi Su-27. În total, Rusia susține că de la debutul „operațiunii militare speciale” a reușit să doboare 165 de avioane al ucrainenilor, cam cât avea teoretic pe hârtie Ucraina înainte de conflict.

Avion Su-27 al forțelor Ucrainene la BacăuFoto: MApN

„Apărarea aeriană rusă a doborât un Suhoi Su-27 și 15 drone ucrainene”, a anunțat vineri purtătorul de cuvânt al Apărării din Rusia, generalul Igor Konașenkov, citat de Tass.ru

Potrivit acestuia, de la debutul „operațiunii militare speciale din Ucraina”, Rusia ar fi reușit să distrugă:

  • 842 vehicule aeriene fără pilot
  • 165 de avioane
  • 125 elicoptere
  • 304 de sisteme de rachete antiaeriene
  • 3.032 de tancuri și alte vehicule blindate de luptă
  • 368 de sisteme de lansare multiplă de rachete MLRS
  • 1.491 sisteme de artilerie de câmp și mortiere
  • 2.869 de unități de vehicule militare speciale

Câte avioane militare avea Ucraina înainte de război

Evident, cifrele prezentate de Rusia nu pot fi verificate independent, în condițiile date, și trebuie privite cu un grad de scepticism. Totuși, ele pot fi puse puțin în context…

Deși numărul exact de avioane militare pe care se baza Ucraina la începutul anului nu era undeva detaliat oficial, numeroasele informații din surse libere spuneau că pe hârtie Ucraina avea un maxim de 165 de avioane militare.

Însă chiar și așa, șansele ca toate să fie operaționale erau foarte mici, iar în realitate Ucraina s-ar fi bazat pe mult mai puține aeronave decât ce exista trecut pe hârtie.

Spre exemplu, numărul de avioane de vânătoare MiG-29 care erau la dispoziția Ucrainei varia, în funcție de sursă, între 37 de bucăți și 70 de bucăți, acest prag maxim putând include numeroase carcase sau unități care erau ținute în depozitare sau folosite pentru piese.

Alte avioane de vânătoare mai numărau astfel: 32 de avioane Su-27, 12 avioane Su-24 și 17 avioane de atac la sol Su-25.

La acestea se adăugau cele de transport precum: 3 Antonov An-30, 22 An-26, 1 An-70, un 1 An-74 și 7 avioane Ilyushin Il-76.

Discuții de a ajuta Ucraina cu avioane de luptă au tot existat, însă oficial acest lucru nu s-a întâmplat până acum, iar din teren nu au apărut până acum nici o informație credibilă care să confirme folosirea de către Ucraina a altor aeronave militare decât cele pe care le avea dinainte.

CITEȘTE ȘI:

–-

Cele mai noi informații de vineri privind războiul din Ucraina sunt LIVE aici pe HotNews.ro

spot_imgspot_img