Sfaturi si secrete pe care trebuie sa le stii in momentul in care incepi sa conduci

noul cod rutier

Examenul scolii de soferi este o adevarata provocare pentru foarte multi aspiranti la titlul de sofer. Pana la urma insa, respectand cateva reguli de baza oricine poate sa ia permisul.

Este suficient sa citesti cu atentie noul cod rutier, sa acorzi atentie maxima orelor de conducere si sa faci chestionare cu intrebari de legislatie rutiera, pentru a promova cu brio examenul.

In momentul in care te vezi pe strazi, fara un instructor sau un politist in dreapta ta, s-ar putea sa te lovesti de foarte multe provocari pe care nu le-ai avut in timpul cursurilor.

Cum conduci pe autostrada?

Cum conduci pe zapada?

Ce faci atunci cand este aglomerat?

Cum conduci atunci cand este ploaie?

Etc..

Nu putem acoperi toate situatiile pe care le poti intalni in momentul in care conduci, insa putem enunta cateva dintre situatiile care te ajuta si iti putem oferi cateva sfaturi utile.

Sfaturi si informatii pe care trebuie sa le stii

1. pozitioneaza corect oglinda retrovizoare. Este bine sa elimini toate zonele oarbe in momentul in care aranjezi oglinda retrovizoare. Pentru asta, trebuie sa te asiguri ca vezi tot drumul din spate, inclusiv masina care se deplaseaza in spatele tau. In principiu, oglinda retrovizoare nu ar trebui sa vada nicio parte din masina proprie.

2. Invata sa treci prin balti. Daca ploua si esti nevoit sa treci printr-o balta, este important sa reduci viteza, fara a frana direct atunci cand treci prin ea. Daca treci prin balti cu viteza exista riscul sa ii stropesti pe cei din jur si de asemenea exista riscul ca apa sa ajunga la motor;

3. Urmareste tot timpul manevrele pe care le fac soferii masinilor mari. Daca vrei sa stii ce se intampla in trafic este important sa urmaresti ceea ce fac soferii masinilor mari. Acestia au o vizibilitate foarte buna asupra drumului si pot sa iti ofere informatii corecte.

4.  Invata sa folosesti corect frana de mana. In mod normal, frana de mana se trage ori de cate ori parchezi masina. Totusi, pe timp de iarna este bine sa eviti sa o tragi, deoarece exista riscul ca aceasta sa inghete. Cea mai buna solutie pe care o ai este aceea de a lasa masina in viteza;

5. Nu depasi daca masina din fata incetineste. Atunci cand esti in trafic si vezi ca masina din fata ta incetineste este bine sa nu te grabesti sa depasesti. Motivul incetinirii poate fi unul pe care nu il vezi: un pieton, un animal sau un alt obstacol. Atunci cand depasesti este bine sa ai garantia ca poti face depasirea in deplina siguranta.

6. Pastreaza distanta pe autostrada! Atunci cand circuli pe autostrada este bine sa pastrezi o distanta mai mare decat de obicei fata de masina din fata ta. Viteza cu care se circula este mai mare iar viteza de reactie in cazul unui pericol este mai mica. Cel mai bine este sa te asiguri ca ai cel putin 2 secunde intre tine si masina din fata.

7. Condu preventiv. Este extrem de important sa conduci preventiv, incercand sa prevezi tot ceea ce urmeaza sa faca ceilalti participanti la trafic. Atentia la cei din jur este esentiala pentru o participare sigura in trafic, indiferent unde este acel trafic.

8. Ia cu tine un sofer profesionist! Daca esti la inceput, inainte de a iesi singur pe strazi este bine sa iei cu tine un sofer profesionist care sa iti ofere sfaturi in cazul in care faci greseli. Este imposibil sa nu faci greseli atunci cand esti incepator, insa ceea ce este important este sa nu faci aceeasi greseala de doua ori. Pentru a-i avertiza pe ceilalti soferi ca esti incepator nu uita sa ai mereu in geam bulinuta de semnalizare!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *