Simptomele mai putin cunoscute ale unei boli de inima

Palpitatiile si ritmul cardiac neregulat sunt doar cateva dintre cele mai cunoscute simptome ale unor probleme cardiace. Cu toate acestea, exista si alte manifestari mai putin stiute, care pot semnala prezenta acestor afectiuni, multe dintre ele fiind, insa, trecute cu vederea.

Conform celor de la Organizatia Mondiala a Sanatatii, afectiunile cardiace reprezinta cauza principala de deces la nivel global, de 20 de ani.

Mai mult decat atat, numarul de persoane decedate a crescut de la 2 milioane, in anul 2000, la 9 milioane in 2019, afectiunile cardiace reprezentand 16% din totalul deceselor din orice cauze.

Avand in vedere severitatea acestor afectiuni este recomandat ca orice simptom nou sau abatere de la normal sa fie mentionata medicului specialist. Acesta va putea evidentia, de cele mai multe ori, cauza exacta si motivul si sa recomande planul de tratament corespunzator, fie ca este vorba de cardiologie interventionala sau doar de simple modificari ale stilului de viata.

Ca sa fii mai informat cu privire la sanatatea ta, iata cateva dintre simptomele mai putin cunoscute ale bolilor de inima.

4 simptome care nu ar trebui ignorate

In timp ce unele simptome pot fi asociate cu anumite afectiuni de inima, altele sunt ignorate, de cele mai multe ori, sau asociate cu alte cauze. Daca urmatoarele simptome sunt prezente fara a avea un motiv clar, atunci este recomandata instiintarea medicului si monitorizarea atenta a starii de sanatate.

Oboseala

Chiar daca poate fi cauzata de multe afectiuni si chiar medicamente, starea constanta de oboseala poate semnala si prezenta unei insuficiente cardiace, boala in care inima nu pompeaza corespunzator sangele in organism. Daca exista un istoric medical familial de boli cardiovasculare, atunci aceasta cauza ar trebui luata in considerare si mentionata imediat medicului de familie.

Durere de maxilar si/sau de dinti

Durerile inexplicabile la nivelul maxilarului, dintilor sau a altor zone ale fetei si capului pot indica prezenta unei afectiuni cardiace sau un semn timpuriu al unui infarct. Aceasta asociere a fost evidentiata si intr-o revizuire a mai multor cazuri raportate anterior, realizata de José López-López, Laia Garcia-Vicente, Enric Jané-Salas si multi altii, publicata in 2012 si intitulata “Orofacial Pain of Cardiac Origin: Review Literature and Clinical Cases”. Rezultatele acestui studiu arata o disparitie a suferintelor cavitatii bucale, imediat dupa aplicarea tratamentului cardiac.

Dureri abdominale

Intalnite, mai des, la persoanele de gen feminin decat la persoanele de gen masculin, durerile sau presiunea abdominala pot fi asociate si cu probleme cardiace, mai exact, cu atacul de cord. Deoarece, durerea de stomac, crampele sau multe alte afectiuni pot prezenta aceleasi simptome, durerea abdominala poate fi greu de asociat cu bolile de inima in majoritatea cazurilor. Cu toate acestea, unele persoane au descris infarctul suferit ca o presiune extrema la nivelul stomacului, diferita fata de alte episoade dureroase. Daca exista un istoric familial de boli cardiovasculare si prezinti dureri abdominale severe, trebuie sa anunti medicul de familie cat mai rapid si sa efectuezi investigatiile necesare.

Stare de ameteala

La fel ca si celelalte simptome, starea de ameteala poate avea si ea numeroase cauze. Cu toate acestea, prezenta ei poate semnala si existenta unei boli de inima, mai ales, daca este acompaniata de dispnee sau de durere la nivelul pieptului. Starea de ameteala poata aparea si atunci cand tensiunea arteriala este prea mica, in urma pomparii ineficiente a sangelui de catre inima.

Chiar daca toate simptomele mentionate mai sus nu reprezinta, in mod cert,  existenta bolilor de inima, este important sa te familiarizezi cu ele pentru a observa cat mai usor aparitia acestora.

Adreseaza-te medicului la orice simptom iesit din comun, mai ales, daca ai un istoric familial de afectiuni cardiace.

Referinte:

WHO Reveals Leading Causes of Death and Disability Worldwide: 2000-2019. 9 Dec. 2020, www.who.int/news/item/09-12-2020-who-reveals-leading-causes-of-death-and-disability-worldwide-2000-2019.

López-López, José, et al. “Orofacial Pain of Cardiac Origin: Review Literature and Clinical Cases.” Medicina Oral, Patologia Oral y Cirugia Bucal, Medicina Oral S.L., 1 July 2012, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3476012/.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *