Sute de omeni au murit în spitalele din Venezuela din cauza penelor de curent. De ce a explodat numărul deceselor în 2021

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Cel puţin 233 de persoane au murit între 2019 şi 2021 în spitalele din Venezuela din cauza unor pene de curent, a dezvăluit miercuri Ancheta Naţională asupra Spitalelor (EHN), validată de Academia Naţională de Medicină, precum şi de opoziţie, scrie AFP.

În 2019, numărul total de decese atribuite penelor de curent în Venezuela era de 17 persoane, în 2020 acest număr a fost de 75, iar în 2021 s-au înregistrat 141 de astfel de decese, în total 233 în decursul perioadei menţionate, conform concluziilor anchetei.

Medici de la principalele spitale din Venezuela au participat la ancheta care a fost lansată în 2014 pentru a înţelege carenţele sistemului de sănătate publică, pradă penuriilor de medicamente, de hrană, de întreruperi în alimentarea cu apă şi energie electrică.

De ce a explodat numărul deceselor în 2021

Responsabilii anchetei, reuniţi în cadrul ONG-ului Medicos por la Salud (Medici pentru Sănătate), au început să înregistreze decesele care pot fi atribuite întreruperilor de energie electrică după uriaşa pană de curent din 2019, care a durat patru zile.

Unii „pacienţi au murit pentru că aveau nevoie de ventilaţie artificială sau trebuiau să fie operaţi de urgenţă şi nu puteau fi transferaţi în interiorul spitalului pentru că nu mai funcţiona ascensorul”, potrivit raportului.

Creşterea numărului de decese în 2021 ar putea fi legată de pandemia de COVID-19, potrivit studiului. „Pentru că este vorba de o boală cu afectare respiratorie, pacienţii în starea cea mai gravă au avut nevoie de respiraţie artificială constantă timp de multe zile. Fluctuaţia de energie are în mod evident consecinţe în aceste cazuri”, explică ancheta.

Venezuela înregistrează de peste zece ani întreruperi de curent constante. Preşedintele Nicolas Maduro le atribuie în general actelor de sabotaj, precum şi sancţiunilor internaţionale menite să-l înlăture de la putere.

Cu toate acestea, potrivit experţilor, criza energetică din spitale este rezultatul anilor de proastă gestionare şi de lipsă de investiţii. (Sursa: Agerpres)

spot_imgspot_img