Tipuri de atestate auto. Merita sa iti iei un astfel de atestat?

Firmele care ofera posibilitatea de a obtine atestate auto Bucuresti si tara sunt din ce in ce mai multe, deoarece exista o cerere in crestere pentru soferi profesionisti. Cat de avantajos este sa fii sofer, insa? Merita sa te pregatesti pentru o astfel de meserie?

In princpiu, meseriea de sofer este avantajoasa din mai multe puncte de vedere:

  • Iti permite sa vezi o multime de locuri noi, atat in tara cat si in strainatate;
  • Este o meserie care iti ofera o oarecare doza de independenta;
  • Este perfecta pentru persoanele carora le place sa conduca;
  • Remuneratia este foarte buna.

Din pacate, aceasta meserie te tine departe de casa si de familie, nu ofera intotdeauna cele mai bune conditii si implica destul de multa munca. Daca te hotarasti ca meseria de sofer este pentru tine insa, trebuie sa stii care sunt optiunile pe care le ai la indemana.

Care sunt tipurile de atestate pe care le poti lua?

  1. Atestatul de transport persoane. Este cel care iti permite sa conduci autobuze si sa duci oamenii in siguranta dintr-o parte in alta. Este un atestat care iti ofera o responsabilitate foarte mare, insa implica socializare si pentru multi oameni este foarte atractiva.
  2. Atestatul de transport marfa. Acest atestat implica un permis de conducere pentru camion sau petnru tir. Este atestatul pe care il cauta foarte multi oameni, deoarece transportul rutier de marfa a ajuns sa fie foarte profitabil.
  3. Atestatul pentru transport de marfuri periculoase. Transportul de marfuri periculoase este foarte atractiv pentru cei care doresc o meserie bine platita. Pentru a avea un astfel de atestat ai nevoie de permisul de conducere categoria C.

Toate atestatele profesionale iti solicita sa ai si un card tahograf, prin care iti sunt contorizate orele de condus si de repaus. Este foarte important sa respecti regulile, atunci cand esti sofer de tir, odihnindu-te atunic cand este timpul sa te odihnesti si evitand sa conduci foarte multe ore. Numarul maxim de ore de condus pentru un sofer, conform Driver Hour Law ( valabila in UE) este de 56 pentru 7 zile. Perioada minima de repaus este de 24 de ore.

Odata ce ai luat atestatul profesional de sofer, trebuie sa stii ca acesta este valabil pentru o perioada de 5 ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *