Top 7 cele mai importante monumente arhitecturale

Din cele mai vechi timpuri, arhitecţii geniali ai istoriei au creat monumente emblematice, care sunt şi astăzi simboluri ale creativităţii şi grandorii. Monumentele arhitecturale din marile oraşe ale lumii au devenit cartea de vizită a metropolelor care atraga anual milioane de vizitatori din toată lumea.

Deşi acum câteva sute sau chiar mii de ani, arhitecţii nu dispuneau de multitudinea de programe de proiectare accesibile acum la doar un click distanţă, cum ar fi de exemplu cea mai nouă versiune a programului de proiectare AutoCad 2020, totuşi cele mai grandioase monumente arhitecturale datează din epoci demult apuse. Citiţi mai jos lista celor mai impresionante monumente care au scris istoria arhitecturii antice sau medievale.

1.Piramidele Egiptene (Egipt) – Piramida lui Keops, cea mai mare dintre cele 3 piramide din Egipt, este una dintre Cele Șapte Minuni ale lumii antice. Marea Piramidă a fost cea mai înaltă construcție din lume timp de peste 4300 de ani. Recordul a fost doborât abia în secolul al 19 lea, în 1889, când a fost construit Turnul Eiffel din Paris.

2.Marele Zid Chinezesc (China)- este o construcție strategică de mii de kilometri lungime, cu rol de apărare. Zidul a fost construit pentru a proteja graniţa de nord a imperiului chinez împotriva atacurilor triburilor nomade. Se spune despre Marele Zid că este vizibil cu ochiul liber din spaţiul cosmic. Are o lungime totală de peste 21 de mii de kilometri.

3.Colosseumul din Roma (Italia) – Este cel mai mare amfiteatru construit de romani şi a rezistat în mod miraculos din anul 72 până astăzi. A fost construit iniţial pentru luptele de gladiatori şi spectacolele de divertisment si a fost folosit până în epoca medievală. Cu o capacitate de 80 de mii de spectator, era cea mai mare structură de acest gen în epoca antică şi medievală. De-a lungul timpului, construcţia a fost distrusă de hoţii de piatră. Chiar şi aşa, el rămâne cel mai mare obiectiv turistic din Roma.

4.Biblioteca din Alexandria (Egipt) – Construită iniţial în secolul al treilea, înainte de Hristos, Biblioteca din Alexandria a fost distrusă parţial în timpul războiului civil dintre Cezar şi Pompei din secolul 1 înainte de Hristos. Ea a fost reconstruită în secolul 20, şi adăposteşte acum şase biblioteci, trei muzee, un planetarium, o piaţă publică şi numeroase spaţii de expoziţie. Este cea mai cunoscută bibliotecă din toate timpurile, fiind premiată de numeroase ori pentru designul ei impresionant.

5.Burj Khalifa (Emiratele Arabe Unite) -Denumit anterior Burj Dubai, turnul este în prezent cea mai înaltă construcţie ridicată vreodată, cu o înalţime de 828 de metri. A fost terminat în numai cinci ani si a fost inaugurat în anul 2010. Deţine şase recorduri, printre care: construcţia cu cele mai multe etaje – 160 şi lifturile cu cea mai mare viteză din lume – 64 km/h.

6.Taj Mahal (India) Construcţia emblemă a Indiei datează din anul 1630 şi este în prezent cel mai bine păstrat mausoleu din lume. Clădirea construită din marmură albă de sahul Shahjahan pentru soţia sa, Mumtaz Mahal, este cel mai vizitat monument al Indiei şi o dovadă a geniului architectural din epoca medievală. În 2007, clădirea a fost inclusă printre cele şapte noi  minuni ale lumii.7. Sagrada Familia (Spania) Este una dintre cele mai impresionante catedrale din lume și cel mai cunoscut obiectiv turistic din Barcelona. Sagrada Familia este capodopera arhitectului catalan Antonio Gaudi. Deşi lucrările au fost începute în 1882, din cauza costurilor ridicate, construcţia nu a fost finalizată nici acum. O altă curiozitate este faptul că autorizaţia de construcţie a fost emisă abia anul acesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *