Ucraina acuză forţele ruse că au tras cu muniție cu fosfor asupra unui oraş

Autorităţile ucrainene au acuzat forţele ruse că au tras miercuri cu obuze cu fosfor în micul oraş Marinka din estul Ucrainei, relatează AFP și Agerpres.

Distrugeri în Donetsk după bombardamenteFoto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia Images

„Ruşii au folosit din nou obuze cu fosfor la Marinka” (10.000 de locuitori înainte de începerea invaziei ruse de la 24 februarie), a afirmat pe Telegram şeful administraţiei militare a regiunii Doneţk, Pavel Kirilenko.

„Au fost localizate peste zece incendii (provocate de aceste obuze) şi au fost ţinute sub control de către personalul Serviciului naţional pentru situaţii de urgenţă”, a continuat el.

Armele cu fosfor sunt arme incendiare a căror utilizare este interzisă împotriva civililor, dar nu împotriva ţintelor militare, în baza unei Convenţii semnate în 1980 la Geneva.

Rusia a dezminţit la 25 martie orice încălcare a dreptului internaţional după ce a fost acuzată în mod repetat de Ucraina că a folosit astfel de muniţii în cadrul ofensivei sale.

Bombardamentele rusești au continuat în estul Ucrainei

„Au fost bombardate şi oraşele Georgievka, Novokalinovo şi Oceretino”, a adăugat Pavel Kirilenko, fără a oferi detalii despre muniţia folosită.

„Nu s-au înregistrat victime în rândul civililor, dar mai multe case au fost avariate”, a subliniat el.

Un atac aerian rusesc a fost efectuat şi asupra satului Slobojanske, din nord-est, provocând moartea unei femei şi a fiului ei de 11 ani, a anunţat serviciul de presă al Parchetului regional Harkov.

De asemenea, au fost trase rachete asupra unei uzine din Novomoskovsk şi a unui depozit de petrol din Dnipropetrovsk, în est, a declarat şeful administraţiei militare din regiune, Valentin Reznicenko, potrivit căruia nu există victime.

___

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *